Gazdaság

Aktivizálódó pénzintézetek

Van olyan bank, amelynél elektronikus úton is lehet igényelni babaváró támogatást

A vártnál is nagyobb érdeklődés övezi a szabadfelhasználású babaváró támogatást, amit a családok július elsejétől igényelhetnek. A Magyar Hírlap által megkérdezett pénzintézetek mindegyike sikerről számolt be.

Aktivizálódó pénzintézetek
Lesznek, akik érdeklődnek az új kölcsön iránt a bankoknál
Fotó: MH/Ficsor Márton

A legfeljebb tízmillió forintos, kamatmentes, szabad felhasználású babaváró támogatás elsősorban azoknak a házaspároknak szól, akik gyereket terveznek, igényléséhez pedig szükség van személyi igazolványra, lakcímkártyára, adókártyára és igazolásra a társadalombiztosítási jogviszonyról.

Jelentős érdeklődést tapasztalunk a babaváró kölcsön iránt, az összes fiókunkban és a telefonos ügyfélszolgálaton is számos érdeklődő jelentkezett – mondta lapunknak Almási Anna a CIB Bank vezető kommunikációs szakértője. Hozzátette: az érdeklődőknek július elsejétől kezdődően adnak tájékoztatást és ajánlatot, az igénylések befogadását pedig a jövő héten kezdik majd meg. Szintén jelentős az érdeklődés a csok és a mellé igényelhető kamattámogatott hitel iránt, amelyek jelenleg is igényelhetők a bankban. A falusi csok náluk nem érhető el.

Mint megtudtuk, az OTP Banknál az elmúlt három napban több száz babaváró támogatást igényeltek az ügyfelek, akiknek többsége a maximális kölcsönösszeget kívánja felvenni. Az OTP Bank szakértője elmondta, hogy a lakástámogatási rendszer jelentősen változott július elsejétől. Mivel a változásokat előre meghirdették, ez egyértelműen keresletcsökkenést okozott az ingatlanpiacon, amely a kivárással magyarázható. Az OTP Bank szerint az elhalasztott kereslet fokozatosan megjelenik a következő időszakban.

Kiss Alexandra, a Budapest Bank munkatársa kérdésünkre elmondta, az elérhető új konstrukciók közül a babaváró kölcsön iránt mutatkozik a legnagyobb érdeklődés: az első három napban több mint háromszázan érdeklődtek a Budapest Bank fiókjaiban. Régiók szerint nincs különbség az érdeklődők száma között, a babaváró kölcsönt már több igénylőnek is jóváhagyták. A K&H Banktól azt az információt kaptuk, hogy náluk a babaváró támogatást csütörtökig közel négyszázan igényelték. Van olyan bank, amelynél elektronikus úton is lehet igényelni a támogatást, a hitelbírálat tíz nap. A Takarék Csoporttól azt a választ kaptuk, hogy az állami támogatások Nógrád, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megye lakóinak jelentik a legnagyobb segítséget. Az első héten a Babaváró hitel iránt volt a legnagyobb az érdeklődés.

Továbbra is nagy az érdeklődés a családvédelmi akcióterv hétfőn életbe lépett négy részének támogatására – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára tegnap a távirati irodával. Novák Katalin azt mondta, naponta mintegy kétezren intéznek ügyet a családvédelmi akciótervhez kapcsolódóan a kormányablakokban és járási hivatalokban. Az egyik kereskedelmi bankban már meghaladta a százat a legfeljebb tízmillió forintos, kamatmentes, szabad felhasználású babaváró támogatás folyósítása.

Kapcsolódó írásaink