Gazdaság

Folyamatosan változó áramszükséglet

Az atomerőművi áramtermelés jelenleg a magyarországi igények mintegy felét fedezi, az új blokkok összteljesítménye a jelenlegi 2000 helyett 2400 megawatt lesz

Nincs jelentős eltérés a nyári és a téli energiacsúcs között az áramfogyasztásban. A villamosenergia-fogyasztás és a –termelés is változik, ezért a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerint csak becslés adható arra vonatkozóan, hogy az új paksi blokkok a hazai szükséglet mekkora hányadát tudják majd megtermelni.

Folyamatosan változó áramszükséglet
Az áramellátásban fokozatosan növekszik a megújuló energiaforrások aránya
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Új történelmi rekordot ért el Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása június utolsó napjaiban 6633 megawattos csúcsértékkel, ez 176 megawattal több, mint az eddigi, 2015-ben regisztrált rekord.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2001 és 2017 közötti összesítéséből kiderül, a téli és a nyári áramfogyasztási csúcsérték az elmúlt években közelített egymáshoz, ahogyan írtuk, ennek hátterében jó részben a klímaberendezések elterjedése áll. Megfigyelhető az is, hogy a 2015-ös „nyári csúcsévben” a téli legmagasabb terhelés valamivel alatta maradt a legmelegebb évszakban regisztráltnak. A téli csúcsokat a 2017-es kivételével november–decemberben regisztrálták, míg a nyári maxi­mum­értékeket egy kivételével jú­nius utolsó harmadában, illetve júliusban regisztrálták.

Téli és nyári villamosenergia-felhasználási csúcsok 2001–2017 (MW)
Téli és nyári villamosenergia-felhasználási csúcsok 2001–2017 (MW)
Forrás: Magyar Energetikai és Közmű-sz


Szintén megírtuk, hogy az áram-előállításban lassan, de fokozatosan növekszik a megújuló energiaforrások aránya. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal lapunk megkeresésére azt válaszolta, jelenleg a megújuló energiaforrásból villamos energiát előállító erőművek támogatás nélkül nem épülnek meg, piaci alapon egyelőre még nem versenyképesek. Ezeken belül az 50 kW teljesítmény alatti rendszereket háztartási méretű kiserőműnek hívjuk, ezek a berendezések a háztartási szükségleten felül képesek energiát táplálni a villamoshálózatba, a felhasználást, betáplálást speciális mérővel számolják el. Az energiahivatal összesítése szerint a háztartási méretű kiserőművek száma és beépített teljesítőképessége az elmúlt években jelentősen megnövekedett: összes teljesítőképességük a 2008 végi 0,51 MW-ról 2017 végére elérte a 241,4 MW-ot.

A paksi bővítés több szempontból, az energiatermelés fenntarthatósága, a fosszilis erőművek jövőbeni leállítása és a klímacélok miatt egyaránt szükséges. Az energiahivatal válaszában rámutatott, a villamosenergia-fogyasztás és a –termelés is folyamatosan változik, ezért csak becslés adható arra, hogy az új blokkok megépítésével a hazai szükséglet mekkora hányadát sikerül fedezni. Tavalyelőtt az atomerőmű, pontosabban a nuk­leáris módon termelt energia a hazai szükséglet csaknem felét tette ki, a jelenlegi blokkok beépített teljesítménye 2000 MW, a rendszerbe álló blokkok összteljesítménye ennél nagyobb, 2400 MW lesz.

Kapcsolódó írásaink