Gazdaság

Többletkapacitások gabonaszállításra

A bővíthető szerelvényeket olyan mozdonyok vontatják, amelyeket egyik országhatáron sem kell másik gépre cserélni

A gabonaszállítmányok ötöde vasúton jut el rendeltetési helyére. A Rail Cargo Hungaria vezetése a gabonaszövetséggel egyeztetve negyedével növelheti vonatainak méretét.

A július elsejei aratási szezon kezdetére az RCH vasúti árufuvarozó társaság felkészült a gabonaküldemények célbajuttatására. A cégcsoport magyar vállalatai az idei szezonban mintegy 825 ezer tonna gabona exportfuvarozásával számolnak – adta hírül tegnap az RCH vezetése. A magyar gabona- és olajosmag-exportból az RCH 12 százalékkal részesedik, azzal együtt, hogy az összes exportnak mindössze húsz százaléka bonyolódik vasúton. További húsz százalék uszályokon, hatvan százalék pedig kamionokon jut el célállomására.

Mint azt a cég hírül adta, a fuvarozási kapacitások tervezésénél figyelembe vették, hogy a silókban még jelentős mennyiségű, mintegy hárommillió tonna gabonát tárolnak a gazdák. A raktárkapacitás miatt nem sürgető a tavalyi termés elfuvarozása, de kedvező piaci helyzet esetén ebből a mennyiségből is útnak indíthatnak a termelők. Az igények teljesítésére a társaság 750 saját gabonaszállító vagonjával, illetve a vállalatcsoporton belül rendelkezésre álló vagonparkból akár további 1500–2000 kocsi bérlésével készül. Az RCH a rakodásokkal kapcsolatban egyeztetett a gabonaszövetséggel, és új rendelkezést vezetett be. A megrendelők igényeire reagálva a társaság akár negyedével növeli a gabonavonatok méretét, azaz a vontatási kapacitások függvényében idén általában 25 gabonával rakott vagonból álló vonatokat közlekedtet.

Az RCH optimalizálta az árutovábbításhoz szükséges vagonparkot, növelte a vonatok paramétereit, és olyan mozdonyokat állított forgalomba, amelyek gépcsere nélkül közlekednek országhatárokon át – közölte a társaság. A legfontosabb kiviteli desztináció – az export több mint egyharmados részarányával – Olaszország. Az olasz tészta számottevő része készül ugyanis magyar gabona felhasználásával, a Magyarországon kapható Barilla tésztákat is magyar búzából állítják elő. Az olasz piacot a mennyiségeket tekintve a román, az osztrák, a német és a holland követi. Mint azt a távirati irodának az RCH hírül adta, a tavalyi nettó értékesítési árbevétele 74,557 milliárd forint volt az előző évi 73,551 milliárd forinttal szemben.

Kovács Imre, az RCH elnöke és a tulajdonos Rail Cargo Group igazgatósági tagja elmondta, a cégcsoport a szomszédos országokban, így például Ukrajnában és Romániában is jelen van a piacon. Hozzátette, idén az ukrán gabonaexportra is fel kell készülni.

Kapcsolódó írásaink