Gazdaság

Bővült a kiskereskedelmi forgalom májusban

Májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 3 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 2,6 százalékkal haladta meg a 2018. évi májusit - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Bővült a kiskereskedelmi forgalom májusban
Kilőtt az online kereskedelem
Fotó: MH

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 4,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 0,8 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 
Kilőtt az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5,8 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem, melynek volumene 38 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma együtt, naptárhatással megtisztítva 2,6 százalékkal bővült 2018 májusához viszonyítva. 

Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítése 2,2 százalékkal emelkedett, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,0 százalékkal csökkent.

Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes boltokban, valamint a gyógyszer, a gyógyászatitermék-, és az illetszerüzletekben. Előbbi csoportban 8, utóbbiban 2,7 százalékkal.

Csökkent viszont a forgalom a könyv-, a számítástechnika- és az egyébiparcikk-boltokban, 1,7 százalékkal. Ezt meghaladó volt a hanyatlás, 2,1 százalékos, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben, a használtcikkek árusítása pedig 7,1 százalékkal gyengült.   

Folyó áron számítva az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma 1015 milliárd forintot tett ki májusban. Ennek 45 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek bonyolították, 38 százalékát a nem élelmiszer-kiskereskedelem, 17 százalékát az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalma. 
Idén január-májusban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 5,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,0 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Elemzők: Elmaradt a várttól a kiskereskedelem májusi bővülése 
 

Meglepte az elemzőket a kiskereskedelmi forgalom vártnál alacsonyabb ütemű májusi bővülése, többségük arra számít, hogy az év második felében tovább lassul a forgalom az év első hónapjaiban látotthoz képest. 

Meglepetésnek számít az erőteljes lassulás - értékelte az adatot Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában. Hozzátette: egyelőre kérdés, hogy egyszeri megtorpanásról van-e szó. A szektor teljesítményéről pontosabb képet adó naptárhatással tisztított adatok szerint májusban a növekedés mindössze 2,6 százalékot tett ki, ez jócskán elmarad az előző hónapokban látott 5,4-8,4 százalékos emelkedéstől és az első öt hónapra vonatkozó 5,8 százalékos többlettől - fejtette ki. Kiemelte, hogy májusban szinte minden kiskereskedelmi alágazat gyengén szerepelt a naptárhatástól tisztított adatok szerint, kivéve az internetes és csomagküldő forgalmat, amely 38 százalékkal nőtt. 

A mostani kilátások szerint az év második felében lassabban növekedhet a kiskereskedelem, mint az év első négy hónapjában, összességében pedig az idén 5-5,5 százalékos lehet bővülés a K&H Bank előrejelzése szerint.

Varga Zsombor, az Erste Bank junior makrogazdasági elemzője szerint elsősorban az üzemanyag-forgalom visszaesése okozhatta a lassulást, de az élelmiszer-kiskereskedelem is visszaesett. A májusi lassulásban nemzetközi folyamatok is szerepet játszhattak, ugyanis a román és szlovák kiskereskedelmi forgalom is esett, így a globális lassulás már a régiós folyamatokban is jelentkezhetett - jegyezte meg. Meglátása szerint azonban a nagymértékű visszaesés nem jelent tartós trendtörést, a belső kereslet a GDP-növekedés hajtóereje maradhat a továbbiakban is, a stabil bérnövekedés, a feszes munkapiac és az erőteljes hitelkiáramlás nem utal a belső növekedési motorok jelentős lassulására.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy véli, a vártnál alacsonyabb májusi forgalombővülés ellenére folytatódhat idén a kiskereskedelmi forgalom dinamikus növekedése, azonban ennek mértéke 5,5 százalékra lassulhat a tavalyi 6,5 százalék után. 

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma, valamint a családvédelmi akcióterv is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani. Az újautó-regisztrációk pedig az első hat hónapban 5,4 százalékkal emelkedtek. A minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti - fejtette ki.

Virovácz Péter, az ING senior elemzője azt írta: hatalmas negatív meglepetést okozott a kiskereskedelmi üzletek forgalmának májusi volumene, a 2,6 százalékos (naptárhatástól megtisztított) év/év növekedési adat 2017 februárja óta a leggyengébb. A májusi adat erősen kétségessé teszi az idei év elején látott dinamikus növekedés fenntarthatóságát, miközben beleillik a 2018 eleje óta tapasztalt lassuló trendvonalba. Azt, hogy egy általános lassulásról van szó és nem csupán egyedi hatásról, az is alátámasztja, hogy minden főbb kiskereskedelmi szegmensben jelentősen mérséklődött a növekedés üteme - vélekedett. Megjegyezte azt is, lehet, hogy már az új lakossági állampapír megtakarításra gyakorolt pozitív (és a fogyasztásra gyakorolt negatív) hatását látjuk. Ennek megítéléséhez azonban további adatok szükségesek - tette hozzá. 

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője úgy véli, egy havi adatból nem lehet megállapítani, hogy a lassabb növekedés átmeneti vagy tartós lesz, ugyanakkor a bérek növekedése nem indokolja a növekedés lassulását. A kisebb mértékű bővüléshez hozzájárulhatott az erőteljesebb, 4 százalékot alulról súroló májusi infláció. Tekintettel azonban arra, hogy az év második felében az infláció a 3 és 4 százalék közötti sávban normalizálódhat, a béremelkedés pedig éves átlagban kétszámjegyű lehet, az év egészében a fogyasztás érdemben hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez - írta az elemző.