Gazdaság

Biztonság az építőiparban

Az idei kampányban elsősorban a tájékoztatásra helyezi a hangsúlyt a pénzügyi tárca, 2020-ban azonban már a munkavédelmi ellenőrzések kerülnek előtérbe

Az építőipar gazdasági súlya, valamint a szektorban bekövetkezett munkabalesetek miatt a Pénzügyminisztérium és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége munkavédelmi kampányt indít.

Biztonság az építőiparban
A daru a borulás és a leesés miatt is az egyik legveszélyesebb eszköznek számít
Fotó: MH/Katona László

Az építőipari cégek, illetve az ágazatban dolgozók munkavédelmi tudatosságának fokozása érdekében kétéves országos tájékoztató kampányt indít a Pénzügyminisztérium (PM) az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével (ÉVOSZ) közösen – jelentette be Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára tegnap sajtótájékoztatón. Bodó Sándor kiemelte, folyamatosan nő a magyar gazdaság teljesítménye, amelynek az építőipar az egyik húzóágazata. Ezt támasztja alá, hogy az idei első negyedévben több mint 320 ezren dolgoztak ebben a szektorban, ami körülbelül hatvanezres növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy tavaly 915 munkabaleset történt az építőiparban, ebből 22 halálos kimenetelű volt, hét pedig súlyos csonkolással végződött. Az államtitkár szerint az építőipar gazdasági súlya, valamint a szektorban bekövetkezett munkabalesetek miatt döntöttek a Fókuszban az építőipar – első a munkavégzés biztonsága című, 2020 végéig tartó kampány elindítása mellett.

Első lépésként a tárca eljuttatja az építőipari cégek, illetve az ágazatban dolgozók képviselőihez a minisztérium munkavédelmi főosztálya által az építőipar munkavédelmi feladatairól, a munkabalesetek megelőzése érdekében készített kiadványát. A kiadványt a helyszínen is bemutatták. A dokumentumban egyebek mellett felsorolták az építőipari munkavégzés legfontosabb veszélyforrásait; ezek a munkaárok, munkagödör beomlása, a leesés, az instabil szerkezetek eldőlése, a magasból lezuhanó tárgyak jelentette veszélyforrás, valamint az áramütés. Bodó Sándor arról is beszélt, hogy az idei kampányban elsősorban a tájékoztatásra helyezik a hangsúlyt, 2020-ban azonban már a munkavédelmi ellenőrzések kerülnek előtérbe.

Szalados László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége elnökségi tagja elmondta, a munkavédelem ügye az ÉVOSZ számára is fontos. Éppen ezért a szakszövetség az építőiparban bekövetkezett munkabalesetek számának csökkentése érdekében már korábban is indított tájékoztató kampányokat. Az építőipari cégstruktúra annyira elaprózódott, hogy számos építkezésen nem megfelelő a munkavédelem színvonala, a kialakult helyzetet pedig tovább árnyalják az ágazattal szemben támasztott mennyiségi és határidős igények is – tette hozzá. Kiemelte, hogy a munkavédelmi szabályok betartása az ágazat minden szereplőjének kötelessége.

A Központi Statisztikai Hivatal júniusi adatai szerint az épületeknél az ipari, lakó- és irodaépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is az út- és vasútépítések eredményezték a növekedést.

Kapcsolódó írásaink