Gazdaság

Szenzációs szoftvert fejlesztett a Századvég Gazdaságkutató

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. az IP Systems Zrt., illetve a Tigra Kft. közreműködésével olyan villamosenergia-piaci előrejelző keretrendszert fejlesztett, mellyel évekre előre akár negyedórás bontású termelési és fogyasztási előrejelzést lehet készíteni.

Az energetikai stratégia egyik legfontosabb kérdése, hogy mennyi energiára lesz szükségünk 5-10-15 év múlva. Ehhez készült előrejelző keretrendszer, melynek segítségével negyedórás felbontásban elemezhetjük egy adott időszak energiafogyasztását akár iparáganként a távoli jövőre vonatkozóan - olvasható a lapunkhoz eljuttatott közleményben. 

A távlati negyedórás keresleti modellhez egy órás felbontású kínálati modell kapcsolható, amely az egyes erőművek termelésére, a spotpiaci árra és a tartalékpiacokra tesz előrejelzést, ami kiválóan használható erőművi kapacitás tervezéséhez is.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. által fejlesztett online használható keretrendszer segítségével az energiakutatók új modelleket is definiálhatnak, a modellek futtatási eredményeit tetszőlegesen választott iparágakra és jövőbeli időszakokra különböző iparági és erőművi paraméterek felhasználásával elmenthetik, összehasonlíthatják.

Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató energetika üzletágának vezetője kiemelte, hogy „a Századvég munkatársai által fejlesztett matematikai modellek a keresleti modulban FUZZY logika segítségével, a kínálati modulban COURNOT keretrendszerben igen gyors és kellően pontos előrejelzéseket képesek adni. Fontos volt számunkra, hogy a kutatóink az előrejelző keretrendszer leállítása nélkül 2. oldal implementálhassanak új matematikai modelleket, vagy finomíthassák a meglevőket. Az IP Systems által fejlesztett keretrendszer segítségével a Századvég Gazdaságkutató Zrt. a kormányzati döntéshozók mellett az energiaszektorba befektetni vágyó piaci szereplőknek is képes energiapiaci adatokat, előrejelzéseket szolgáltatni.”

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom