Gazdaság

Mobilfizetés válthatja a bankkártyát

A szükséges tudás és kompetenciák hiányában egyre bővül a felelőtlen internethasználók köre, akik személyes és bankszámlaadataikat is hozzáférhetővé teszik

A mobilfizetés a vásárlási szokásainkban való egyre dinamikusabb térhódításával hamarosan akár teljes mértékben átveheti a bankkártyák szerepét.

Mobilfizetés válthatja a bankkártyát
A korszerű technológiák megjelenésével új szintre kell emelni az adatvédelmet, a mobiltelefonos vírusvédelem mellett a bankkártya-információkra is ügyelni kell
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az internet és a digitalizáció elterjedésével a lehetőségek tárháza is kiszélesedett, ma már szinte minden fizetési feladatot meg lehet oldani a mobiltelefon segítségével. A hazai lakosság túlnyomó többsége használja az e-kereskedelmet mindennapi teendőinek elvégzéséhez, mint például termékvásárlás, szállásfoglalás, számlák befizetése – derült ki a Sicontact Kft. lapunknak küldött tanulmányából, amelyben leírják, hogy egy idei kutatás kimutatta: az elmúlt egy évben a felnőtt internetezők 91 százaléka vásárolt online, azaz hozzávetőlegesen 5,4 millió ember, amely hétszázalékos növekedés a 2017-es adatokhoz képest.

A hagyományosnak tekinthető asztali számítógépek és laptopok mellett azonban a mobilfizetési alkalmazások is egyre nagyobb térhódításba kezdtek. Míg a felnőtt internethasználók 47 százaléka számítógépről, addig 37 százalékuk már okostelefonról, netbankon keresztül intézi pénzügyeit.

Az otthoni és munkahelyi gépek esetén a felhasználók többsége tudatában van, hogy mennyire fontos a megfelelő vírusvédelmi program alkalmazása, ugyanez azonban a mobileszközök kapcsán már nem mondható el. Az okostelefont használók csupán 56 százaléka alkalmaz valamilyen adatvédelmi szoftvert, így internetes vásárlásaik és bankolásaik során fokozott veszélynek vannak kitéve az online világ kártevőivel szemben. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az infokommunikációs eszközök, valamint az online jelenlét drasztikus növekedésével sokan csak nehezen tudják felvenni a ritmust. A szükséges tudás és kompetenciák hiányában pedig egyre bővül a felelőtlen internethasználók köre, amellyel saját magukat sodorják veszélybe.

A modern technológiákat – mesterséges intelligenciát, gépi tanulást – egyaránt felhasználják a bankok és a korszerű vírusvédelmi eszközök is. A pénzintézetek például a gyanús tranzakciók ellenőrzésénél veszik nagy hasznát ezeknek, de a vírusvédelemben is már évek óta támaszkodnak a mesterséges intelligencia lehetőségeire a kártékony kódok és a folyamatok hatékony ellenőrzésénél, elhárításánál – nyilatkozta a közleményben Csizmazia-Darab István, a Sicontact Kft. IT-biztonsági szakértője. A megfelelő technikai védekezés mellett nagyon fontos szerepet tölt be a biztonságtudatosság és óvatosság is. Külföldi példákból már olvashattunk arról, hogy amennyiben egy ügyfél megtévesztés, csalás áldozatává válik, és egy magát banki ügyintézőnek kiadó csalónak minden személyes és banki adatát megadja, az sajnos minden esetben a saját felelőssége. A csalók által okozott veszteségekről hazai összegszerű adat nem ismert, de például az Egyesült Királyságban a Financial Fraud Action UK csalásellenes szervezet adatai szerint már minden tizedik megkérdezett szenvedett el ilyenfajta kárt.

SMS segíthet a pénzmozgás megfigyelésében

Az online banki szolgáltatások kellő elővigyázatossággal és megfelelő óvintézkedéssel biztonságossá tehetők. Érdemes a pénzintézettől SMS-értesítést kérni az összes számlán zajló pénzmozgásról, így sokkal hamarabb fel lehet figyelni a gyanús tevékenységekre. Minden esetben érdemes kijelenkezni az alkalmazásból vagy oldalról, ha az aktuális tranzakció be lett fejezve. Ha bármilyen üzenet érkezik, amely arra kér: változtassuk meg a belépési adatainkat, vagy kattintsunk egy mellékelt linkre, ne tegyük, és semmiképpen se kattintsunk. Bank sosem küld ilyen jellegű üzenetet. Minden egyes belépési helyszínen érdemes különböző egyedi jelszót használni. Egy nagyon hasznos és könnyen megjegyezhető alternatíva a jelmondatok használata. Online számlához való csatlakozáshoz csak megbízható, lehetőleg saját és megfelelő védelmi megoldással ellátott eszközt javasolt használni. Érdemes kerülni a nyilvános Wi-Fi-kapcsolatot a számlaegyenleg lekérdezése, illetve számlakifizetés során. (ZD)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom