Gazdaság

Félszobák alkonya

Az új állami támogatások tovább erősíthetik a nagyobb ingatlanok iránti keresletet a gyermekeket vállaló vagy több gyermeket nevelők körében

Egyre nagyobb ingatlanokat keresnek a vevők: a félszobák helyett inkább a nagyobb szobákkal rendelkező ingatlanok iránt nőtt a kereslet. Az év első hat hónapjában 2016-hoz képest harminc százalékkal nőtt az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma, azonban a két-, három- és négyszobás lakások iránt 44–92 százalékkal több érdeklődés érkezett.

Félszobák alkonya
Elsősorban a funkcionalitásban és kihasználtságban történt változás
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Három év alatt legalább másfélszeresére, illetve csaknem duplájára nőtt az olyan, 2–5 szobás ingatlanok iránti kereslet, amelyek félszobák helyett legalább 12 négyzetméteres (teljes) szobákat tartalmaznak. Ez lényegesen nagyobb növekedés, mint az összes érdeklődés harmincszázalékos bővülése az elmúlt három évben, vagyis a vevőjelöltek inkább a nagyobb méretű szobákkal rendelkező ingatlanokat keresik – derült ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a szobák száma és mérete alapján mérte fel a kereslet alakulását.

A trendet jól mutatja, hogy a legalább két, három, négy vagy öt nagy alapterületű szobával és félszoba nélkül rendelkező ingatlanok iránti érdeklődések egyre nagyobb súlyt képviselnek a keresletben.

Az év első hat hónapjában kétszobás ingatlanok iránti érdeklődések súlya 2016-hoz képest húsz százalékról 23 százalékra, a háromszobásoké 12 százalékról 16 százalékra, a négyszobásoké pedig hatról kilenc százalékra nőtt. Mindeközben a félszobával is rendelkező, többszobás ingatlanok iránti érdeklődések aránya az összes érdeklődéshez képest az elmúlt három évben csökkent. Balogh László, az ingatlanközvetítő cég vezető gazdasági szakértője szerint egyértelműen látszik, hogy az érdeklődők a nagyobb lakások irányába mozdultak el. Elsősorban a funkcionalitásban történt változás. A vevők számára a nagyobb alapterület önmagában nem jelent vonzerőt, mivel a szobák száma és mérete egyre fontosabb számukra –fogalmazott a szakember.

Kiemelte, hogy a nagyobb méretű szobák iránti keresletet már eddig is segítette és magyarázta az állami lakástámogatási program, a július 1-jétől elérhető új elemeknek köszönhetően pedig még jobban felerősödhet ez a folyamat.
A gyermekeket vállaló vagy több gyermeket nevelő, költözést tervező családok teljes méretű szobával rendelkező lakásokat szeretnének venni az állami támogatás segítségével.

A közlemény arra is felhívta a figyelmet, hogy továbbra is nagy az érdeklődés júliustól 1-jétől elérhető új állami támogatásokra, köztük a családi otthonteremtési kedvezmény új elemeire, például arra, hogy a használt lakásokra is lehet igényelni az államilag támogatott tíz- és tizenötmillió forintos lakáskölcsönt, de a kistelepüléseket helyzetbe hozó falusi csok is népszerű lehet. A támogatási rendszer bővítése pedig újabb lendületet adhat az amúgy is élénk lakás- és lakáshitelpiacnak.

Kapcsolódó írásaink