Gazdaság

A NAV mobillaborjai egyedülállók az Európai Unióban

A vámhivatal hét mobillaborja iránt több tagállam is érdeklődött, a csehek pedig a magyar minta alapján már üzembe helyezték az első mobillabort - jelentette ki Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár Budapesten az Európai Vámvegyészeti Szemináriumon - írta a Pénzügyminisztérium (PM) közleményében.

A NAV mobillaborjai egyedülállók az Európai Unióban
Az eredmények alapján érthető a nagy nemzetközi érdeklődés a magyar mobillaborok iránt - szögezte le Izer Norbert
Fotó: MH

A közleményben kiemelték, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szakértői Intézete számos feladatot lát el, melyek közül elsőként az államtitkár az üzemanyag és alkohol termékek vizsgálatára alkalmas úgynevezett mobil ellenőrző laborokat emelte ki. A hét mobillabort tavaly mintegy négyezer esetben vetették be a pénzügyőrök.

A visszaélések kiszűrése így nagyon egyszerű, a helyszínen néhány perc alatt végrehajtható a műszeres vizsgálat - magyarázta. Hozzátette: az alkoholvizsgáló mobillaboratórium nemcsak az alkoholtartalom meghatározására alkalmas, hanem a denaturáló szerek legkisebb mennyiségét is azonnal kimutatja. A NAV ezzel nemcsak a költségvetési bevételeket és a tisztességes vállalkozókat védi, hanem az emberek egészségét is. Az államtitkár szerint a mobillaboroknak jelentős szerepük van például abban is, hogy régiós összehasonlításban Magyarországon jóval kevesebb  a hamisított - denaturált alkoholból, ablakmosóból vagy más magas alkoholtartalmú háztartásvegyipari készítményből készített - szeszes ital. 

Az eredmények alapján érthető a nagy nemzetközi érdeklődés a magyar mobillaborok iránt - szögezte le Izer Norbert. A cseh vámhivatal munkatársai, miután személyesen meggyőződtek arról, hogy a nagyobb ellenőrzési akciók is mennyivel hatékonyabbak ezzel az innovatív eszközzel, már 2017-ben - magyar minta alapján - üzembe helyezték az első mozgólabort Csehországban is - mutatott rá Izer Norbert.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a vámhivatal szakértő intézete a mellett, hogy a termékek analitikai vizsgálata és egyéb információk alapján meghatározza a vámtarifaszámot, a légi áruforgalomban beérkező csomagok ellenőrzésében is kiemelt szerepet vállal, hiszen a repülőtéren a kockázatelemzéssel vagy a kereső kutyával kiválasztott csomagokban talált vegyi anyagok kémiai vizsgálatát is elvégzi. 2018-ban 682 minta esetében erősítette meg a gyanút az intézet, a vizsgált minták 90 százalékában ugyanis kábítószer vagy valamilyen új pszichoaktív anyagot mutattak ki a NAV szakértői - részletezte Izer Norbert.

Kapcsolódó írásaink