Gazdaság

Varga Mihály: A Világbank segíti a magyar vállalkozások nemzetközi piacra jutását

A magyar kormány stratégiai célja a hazai kis- és középvállalkozások exportképességének növelése – hangsúlyozta Varga Mihály Günther Schönleitnerrel, a Világbank országcsoport-igazgatójával folytatott megbeszélésén. A pénzügyminiszter hivatalában tartott tanácskozáson szóba került, hogy a világbank-csoport milyen módon segítheti a magyar vállalkozások nemzetközi piacra jutását, illetve a visegrádi országok közös régiós stratégiájának kialakítását.

Varga Mihály: A Világbank segíti a magyar vállalkozások nemzetközi piacra jutását
Varga Mihály megerősítette: hazánk támogatja a Világbankot a bevándorlással és a szegénységgel érintett országokkal kapcsolatos fejlesztési elképzeléseiben
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy a magyar cégek egyre nagyobb arányban kapcsolódhassanak be a Világbank-csoport számos területen megvalósuló tendereibe - emelte ki Varga Mihály. Megemlítette, hogy a nemzetközi pénzügyi intézmény pályázatain az elmúlt néhány évben közel 40 projektben vehettek rész magyar cégek több mint 50 millió dollár értékben.

Egyre több versenyképes magyar cég van - tette hozzá a miniszter, majd hangsúlyozta: a Világbank szakemberei komoly segítséget nyújthatnak abban, hogy még több hazai vállalkozás kaphasson nemzetközi lehetőséget. Varga Mihály megerősítette: hazánk támogatja a Világbankot a bevándorlással és a szegénységgel érintett országokkal kapcsolatos fejlesztési elképzeléseiben.

A tavalyi tőkeemelések ugyanis lehetővé teszik, hogy a pénzintézet munkahelyek kialakításához, infrastruktúra megteremtéséhez és a helyi vállalkozások megerősítéséhez forrást biztosítson. Ez a gondolkodás közel áll a magyar állásponthoz is, hiszen véleményünk szerint a gondokat helyben kell orvosolni - szögezte le a tárcavezető. A tanácskozáson az ősszel a magyar fővárosban megrendezésre kerülő Víz Világtalálkozó kapcsán a felek egyetértettek abban, hogy a Világbanknak kulcsszerep juthat a fenntartható fejlődés szempontjait is magában foglaló fejlesztések finanszírozásában.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom