Gazdaság

Az eurózóna gyengélkedése még nem hat a magyar exportra

Hétindító. A hazai kiskereskedelem annak ellenére töretlenül jelentős bővülést mutathat, hogy a tavaly májusi bázisérték kifejezetten magas volt

Az Egyesült Államokban a hangulatjelentések és a munkaerőpiac határozzák meg a hetet, idehaza pedig folytatódik a kiskereskedelem szárnyalása, és az euróövezeti lassulás ellenére sem csökkent a kivitel.

Az eurózónában a hét a munkanélküliségi ráta közlésével indul, amely minimálisan csökkenhet májusban, 7,5 százalék lehet az előző 7,6 százalék után, míg tavaly nyolc százalék felett volt ugyanez az érték – mondta lapunknak Varga Zsombor, az Erste Bank ju­nior makrogazdasági elemzője. Ugyanez az adat Németországban öt százalék volt, és júniusban is pontosan ugyanennyi maradhat.

Az Egyesült Államokban üzleti hangulat­indexekkel indul a hét, az ISM market júniusi értéke kicsivel alacsonyabb, 51,2 pont lehet, az előző hónapban még 52 pont felett volt. Varga Zsombor megjegyezte, a korábbi hetek indexcsökkenései ezeken a mutatókon is tetten érhetők, a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index, amelyet szerdán tesznek közzé, 56,9 pont után 56 pont lehet júniusban.

Jól teljesít, pontosabban magára talált viszont a munkaerőpiac, a versenyszférában száznegyvenezerrel lehet több a munkavállaló, míg májusban harmincezer alatt volt a bővülés mértéke.

Csütörtökön az eurózóna kiskereskedelmi forgalmának alakulását ismerhetjük meg. Varga Zsombor megjegyezte, a lakossági fogyasztás esetében nincs nyoma az üzleti szférára jellemző hangulatromlásnak, sőt májusban 1,7 százalék lehet a forgalombővülés üteme az előző havi 1,5 százalék után.

Pénteken az Egyesült Államok teljes munkaerőpiacára kaphatunk rálátást, a mezőgazdasági szektort kivéve. A májusi mindössze hetvenötezres bővülés után júniusban már 158 ezerrel lehet több a munkavállalók száma, míg az állástalanok rátája történelmi mélyponton, 3,6 százalékon stagnál, főleg úgy, hogy a június felfelé korrigálhatja a májusi alacsony bővülést.

Idehaza a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn közli a beszerzésimenedzser-index (BMI) júniu­si adatát. Májusban emelkedett az index, a BMI szezonálisan kiigazított májusi értéke 57,9 pontra nőtt az áprilisi 55,1 pontról. Eszerint a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kormányzati szektor első negyedéves egyenlegét, csütörtökön pedig a kiskereskedelmi forgalom májusi adatát, ez utóbbi 6,5 százalékos bővülést jelezhet az áprilisi 7,1 százalék után. Varga Zsombor szerint ez bár némi lassulás, a szektor szárnyalása azonban töretlen, a „visszaesésben” pedig szerepe van az előző év azonos időszakában mért magas bázisértéknek.

Ami az ipari termelést illeti, hatszázalékos bővülést várhatunk, az export pedig folyamatos, és jól teljesít annak ellenére, hogy az eurózónában romlanak a mutatók, valamint úgy, hogy a kivitelünk java része ezekbe az országokba irányul.

Kapcsolódó írásaink

Konfliktuskezelés amerikai–kínai módra

ĀHétindító. Az Egyesült Államokban nem várható gazdasági visszaesés, ezt támaszthatják aláa tartós fogyasztási cikkek és javak májusi megrendelésállományáról közlendő adatok

Globális szinten sem változik a kamat

ĀHétindító. Az amerikai Federal Reserve a második negyedévet értékeli, fontos téma a bruttó hazai össztermék, az infláció és a munkanélküliség

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom