Gazdaság

Mélyen a zsebbe kell nyúlni a nyaralókért

Az üdülőövezetekben emelheti az árakat a falusi családi otthonteremtési kedvezmény, amely például számos Balaton környéki településen is elérhető lesz

Egyre többen keresgélnek a Velencei-tó melletti településeken, ha nyaralóvásárlásról van szó. A tó jól megközelíthető, Budapest nincs messze, és még mindig olcsóbb, mint a Balaton.

Mélyen a zsebbe kell nyúlni a nyaralókért
Budapest után az ország második legmagasabb árú ingatlanpiaca a Balaton
Fotó: MH

A Velencei-tó és a Vértes körzetében nőtt leginkább a gazdát cserélt ingatlanok ára tavaly a kiemelt üdülőkörzetek közül – derült ki a Takarék Index elemzéséből.

A legdrágábban továbbra is a Balaton mellett vásárolhatunk ingatlant, ahol a nyaralók a kedvezőbb fekvés miatt átlagosan magasabb négyzetméteráron cseréltek gazdát, mint a lakóingatlanok. A nagy tavak közül a Tisza-tónál lehet a legolcsóbban ingatlanhoz jutni. Az adatok részletes elemzésekor kiderült, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan tovább drágultak az ingatlanok hazánk üdülőövezeteiben is. A legnagyobb árnövekedés a tranzakciós fajlagos árak alapján a Velencei-tó–Vértes üdülőkörzetet jellemezte, ahol a gazdát cserélt ingatlanokért fizetett átlagos négyzetméterárak 23,1 százalékkal emelkedtek. A második helyen a Mátra–Bükk üdülőkörzet állt 22,8 százalékos áremelkedéssel, a harmadik pedig Budapest üdülőkörzet lett 21,5 százalékos drágulásával, de nem sokkal maradt el tőle árnövekedésben a Balaton – 21,1 százalék – sem.

A legkevésbé a Tisza-tó környékén emelkedtek az árak, 12 százalékkal.

A cég elemzői 2019-ben erőteljes, országosan tíz százalék alatti, Budapesten inkább 10–15 százalék közötti növekedésre számítanak a lakóingatlanoknál. Véleményük szerint a nyaralópiacok tekintetében fontos árbefolyásoló tényezővé válhat a falusi csok, amely például számos Balaton környéki településen elérhető lesz, így adott esetben ezeken a településeken növekedhet az állandó lakosok száma, ez pedig felfelé hajthatja majd az otthonok árát. A hazai kiemelt üdülőövezetek közül a legmagasabb lakóingatlanárakat az elmúlt években jelentősen megdrágult fővárosban találjuk, ahol 2018-ban a tranzakciós árak alapján átlagosan több mint ötszázezer forintot kellett fizetni négyzetméterenként. A második legdrágábbnak a Balaton környéke számított, ahol a fajlagos átlagárak 334 ezer forint körül alakultak, a harmadik helyre pedig a Sopron, Kőszeghegyalja térség került 320 ezer forinttal. A legolcsóbban a Tisza-tónál lehetett lakóingatlant vásárolni üdülőövezetben, ott alig valamivel haladta meg a hatvanezer forintot a négyzetméterenként fizetendő összeg.

A nyaralókat illetően a legmagasabb árak a Balaton környékét jellemezték, ahol 421 ezer forint körül alakultak az átlagos fajlagos árak, amely így magasabb volt a területet jellemző átlagos lakóingatlanáraknál. Ez azzal magyarázható, hogy
a Balaton környékén sok nyaraló közel van a vízparthoz, így a tó prémiumot biztosít a számukra.

A legmagasabb árak tekintetében második helyen álló Velencei-tó környékén átlagosan 264 ezer forintot kellett fizetni négyzetméterenként egy-egy nyaralóért, ez az ár szintén meghaladta az ugyanott a lakóingatlanokért fizetendő összegeket.
A Dunakanyarban átlagosan 209 ezer forintos négyzetméteráron cseréltek gazdát az üdülők, amivel a harmadik legdrágább helyszínnek számított hazánkban. A legolcsóbban nyaralóhoz jutni a Mecsek–Villány térségben lehetett, ott
a százezer forintot sem érték el az ingatlanokért fizetendő átlagos négyzetméterárak.

Divatba jöttek a rönkházak, a sportolókra is épít a piac


Az üdülőházakon kívül egyre többen keresik az erdőterületeken lévő rönkházakat kikapcsolódási célból is.

A magyar embernek a Balaton a tengere, ebből adódóan a legnagyobb tavunk régiója nagyon felkapott. Az erősödés évek óta tart, de újdonság mindig akad, most az, hogy divatba jöttek a rönkházak. Kikapcsolódási jelleggel egyre többen keresnek ilyeneket erdőterületeken. Sokan a nyugalom szigeteként tekintenek rájuk, és látják bennük az üzleti lehetőséget is. Tehát befektetési és rekreációs szempontból is nő az érdeklődés irántuk – magyarázta Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa. A rönkházak a Velencei-tó partján is népszerűek a hagyományos építésű házak mellett. Relatív elérhető áron lehet nyaralókhoz jutni, és gyakorlatilag ugyanazt az élményt nyújtják, mint
a Balatonnál.

Ami a balatoni nyaralók piacát illeti, a szakember azt mondja, hogy az északi és a déli part egyaránt kedvelt. Előbbi híres a strandjairól, ott inkább az exkluzivitásra és a minőségre figyelnek. Az olyan panorámás ingatlanok, ahonnan látszik a Balaton, értelemszerűen nem vízpartiak, és általában az északi parton a hegyoldalba építik őket. Ennek hátulütője, hogy messzebb találhatók a tótól.

Gadanecz Zoltán érdekességként említette, hogy komplett épületeket is el lehet adni. Ezeket jellemzően két-három részre osztják a vevők, egyet laknak, a maradékot pedig kiadják, így próbálják hasznosítani. Előfordul az is, hogy kisebb apartmanokat vásárolnak meg, és ezeket akár nagyobb társaságoknak is rendelkezésre bocsátják. A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa elárult egy kulisszatitkot is.

Mint közölte, külföldi élsportolók hajlandók akár havi több ezer eurót is kifizetni egy olyan Balaton-parti házért, amelyik medencés, szép állapotú, és központi helyen van. Aki Spanyolországból idejön akár a kézilabda, akár más sportág miatt, annak a jövedelme általában lehetővé teszi, hogy sok százezer forintért béreljen ki egy házat. Számukra presztízskérdés, hogy ugyanolyan életszínvonaluk legyen, mint amihez hozzászoktak a hazájukban – fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink

A kényelmet keressük a hazai nyaralókban

ĀA Balaton és a Velencei-tó mellett a Tisza-tó is egyre népszerűbb, és árban is elérhetőbb ingatlanokat lehet vásárolni, leginkább a többszintes, új építésű társasház a sláger