Gazdaság

Tarol Budapest központi kerülete

Az idei toplisták élén ismét láthatunk majd olyan térségeket, városokat, kerületeket, ahola harminc százalékot is megközelítheti az éves árnövekedés üteme

Továbbra is a turisztikailag népszerű kerületek a legdrágábbak, befektetés céljából mégis megéri beruházni, lakhatás szempontjából pedig a külső kerületek a népszerűek.

Tarol Budapest központi kerülete
Átlagon felüli környezet, átlagon felüli árak
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A tavalyelőtti ingatlanpiaci boom után 2018-ban is két számjegyű növekedést mutattak az ingatlanárak – olvasható a legfrissebb OTP Lakóingatlan Értéktérképben, amely részben a NAV ingatlanforgalmi adatait dolgozta fel. Az elemzés szerint tavaly 18 százalékkal drágultak országos szinten a lakóingatlanok, és feltehetőleg idén is kitart a növekvő trend. A tavalyi árakhoz képest – a 2018-as és az eddigi 2019-es adatok alapján – idén akár továbbra is kitarthat az országos szinten két számjegyű drágulás – fogalmazott Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Az idei toplisták élén pedig várhatóan ismét láthatunk majd olyan térségeket, városokat, kerületeket, ahol a 25-30 százalékot is elérheti az éves árnövekedés üteme – mondta, hozzátéve: ezt követően azonban már lassuló drágulás valószínűsíthető.

Budapest átlagos négyzetméterára 21 százalékkal volt magasabb a 2017-es adatokhoz képest. A mások mellett az Országháznak, a bazilikának és a Pesti Vigadónak is otthont adó, valamint számos más turisztikai, kereskedelmi, és közigazgatási szempontból centrumnak számító Belváros-Lipótváros a legdrágább kerület. Itt a négyzetméterenkénti átlagár 860 ezer forintra tehető, amely 2017-hez képest csaknem 25 százalékos növekedést jelent. Az V. kerületi lakásvásárlók a budapesti átlagárhoz képest kétharmaddal drágábban juthattak ingatlanhoz 2018-ban.

A peremkerületek árai még mindig jócskán elmaradnak a belvárosi kerületekétől, közülük a XXIII. kerületben, Soroksáron csak harmadannyiba (282 ezer forint) kerül egy átlagos négyzetméter, mint az V. kerületben. Bár a XXI. kerület (Csepel) hátulról a harmadik helyen állt tavaly a városrészek árlistáján, az árnövekedési rangsorban második helyezést ért el, 30 százalékos drágulással. Ennél meredekebb áremelkedést csupán az egyik fő befektetési célpont, a belvárosi VII. kerület könyvelt el, összességében 32 százalékos drágulással. Erzsébetvárost azonban a már említett Csepel mellett két másik külvárosi kerület követi 25-30 százalékos átlagár-növekedéssel: a XIX. és a XV.

Az első helyezett a legdrágább megyék körében 2018-ban is Győr-Moson-Sopron volt, 323 ezer forintos átlagos négyzetméterárral, mintegy 13 százalékos éves növekedéssel. A második helyezett Pest megyét Hajdú-Bihar követte tavaly.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom