Gazdaság

Érdemi reálbér-növekedés várható a jövő évben

Minden társadalmi csoportban pozitív elmozdulás történt az országban

Az ellenzék éles kritikája mellett folytatta az Országgyűlés a köznevelési törvény módosításának vitáját tegnap.

Lezárult a 2020-as költségvetés általános vitája tegnap az Országgyűlésben. Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára a kormány költségvetési törvényjavaslatáról zárszavában azt mondta, a jövő évi büdzsé középpontjában a munka, a család és a biztonság áll.

Banai Péter Benő közölte, a jövő évi büdzsé azzal számol, hogy nemzetgazdasági szinten a nettó átlagkeresetek nyolc százalék felett növekedhetnek. Akárhogy is alakul az infláció, a legalacsonyabb kereseti kategóriákban is érdemi reálbér-növekedés várható 2020-ban – magyarázta. A családok támogatásának költségvetéseként beszélt a jövő éviről a fideszes Dunai Mónika, aki azt hangsúlyozta: a tíz évvel ezelőtti juttatások többszörösé kaphatják jövőre a családok.

Hangsúlyozta, hogy a GDP-ből idén is, jövőre is öt százalékkal részesedik ez a terület, vagyis a növekedésből a családok is részesednek, kiemelve, a kormányzat célja, hogy még nagyobb legyen a munkaalapú támogatások most 62 százalékos aránya, akárcsak az, hogy támogassák a felelős gyermekvállalást.

Vejkey Imre (KDNP) emlékeztetett, milyen honnan indult a támogatási rendszer, amely megduplázása után a GDP legnagyobb hányadát teszi ki uniós szinten. Arra is utalt: a gazdaságvédelmi akcióterv célja az, hogy Magyarország fejlődése egy európai gazdasági lassulás mellett is fejlődjön. Gazdasági növekedésünk bázisa szilárd – jelentette ki a kereszténydemokrata képviselő, aki a költségvetés céljaként azt említette, hogy Magyarország családbarát hely legyen.

A folytatásban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy értékelt, hogy az elmúlt években a kormány intézkedéseinek hatására minden társadalmi csoportban pozitív elmozdulás történt. Az egyszülős családok szegénységi kockázata negyven százalékkal csökkent – mondta az államtitkár.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy Magyarországnál sokkal gazdagabb országokban, például Ausztriában és Németországban is magasabbak a társadalmi különbségek. A jövő hét a részletes vitával folytatódik, a zárószavazás július 12-én lesz.