Gazdaság

Gyermekétkeztetésre is több jut jövőre

A reálbér nőtt a gyermekes családoknál, a térség államai közül Magyarországon a harmadik legalacsonyabb azok aránya, akik külföldön vállaltak munkát

A minimálbér emelkedéséről, a szociális terület forrásairól, a nemzet- és az egyházpolitikáról, valamint a kulturális terület finanszírozásáról is szó volt tegnap a 2020-as költségvetés folytatódó általános vitájában.

Gyermekétkeztetésre is több jut jövőre
Banai Péter Benő: Az vehet fel devizahitelt, aki devizában kapja a fizetését
Fotó: MTI/Soós Lajos

Csökken a szülőképes nők száma, de mivel visszamenőlegesen nem lehet megduplázni az 1980-ban született gyerekek számát, ezért a kormány csak azt tudja tenni, hogy olyan ösztönzőket alkalmaz, amelyek biztosítják, a gyerekvállalás ne jelentsen gazdasági ellehetetlenülést – mondta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára az Országgyűlésben. Összevetette, hogy míg 2002 és 2010 között a minimálbér reálértéke 5,8 százalékkal nőtt egy gyermektelen esetében, addig 2010 és 2019 után ez a növekedés 36 százalék volt. Hozzátette: gyermekes családok esetében a reálbér 2010 előtt csökkent, 2010 után azonban minden kategóriában jelentősen nőtt. Közlése szerint a térség államai közül Magyarországon a harmadik legalacsonyabb azok aránya, akik külföldön vállaltak munkát. Banai Péter Benő kitért arra is, hogy a 2008-as válság azért „ütött” akkorát, mert a lakosság jelentős része devizában adósodott el. Ma csak az vehet fel devizahitelt, aki devizában kapja fizetését, a devizafék pedig lehetetlenné teszi, hogy valaki forintban adósodjon el túlzott mértékben.

Kovács Sándor (Fidesz) a távirati iroda beszámolója szerint úgy értékelt, a jövő évi büdzsé a családoknak és a szociális intézményekben élőknek is költségvetési forrásemelkedést biztosít. Beszélt a megváltozott munkaképességűekről, az ő foglalkoztatásuk támogatására 1,5 mil­liárd forinttal többet szán a költségvetés. Azt is közölte, hogy 2010 óta a legmagasabb összeg, 82,5 milliárd forint lesz jövőre gyermekétkeztetésre. Oláh Lajos (DK) szerint 2020-ban Európában csak Bulgáriában lesznek alacsonyabbak a jövedelmek, nálunk öt százalékkal maradt el a reálbérek növekedése a termelékenységtől. Szászfalvi László (KDNP) úgy értékelt, hogy a nemzetpolitika és az egyházpolitika területén megvalósul az eddig elért eredmények megóvása, az intézményrendszer megőrzése és szélesítése. Hozzátette: elérték a nemzetegyesítést, a következő időszakban a nemzetépítés folyamatát kell erősíteni.

Támogatják a cégek az adócsomagot

A Fidesz–KDNP vezette kormány 2010 óta végzett munkájának eredményeként, amelyet a szövetségi politikánknak megfelelően a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja (MVMP) mindvégig támogatott, mára azzal az elvitathatatlan eredménnyel büszkélkedhetünk, hogy a gazdasági növekedésünk évek óta folyamatos, ezzel pedig vezető helyet foglalunk el az Európai Unió tagállamai között – írta közleményében az MVMP. Ennek megvédését szolgálja az az Országgyűlés elé került adócsomag, amely plusz ötvenmilliárd forintot hagy a vállalkozásoknál. Kiemelten fontos, hogy a magyar kis- és középvállalkozások kiszámítható gazdasági környezetben végezhessék tevékenységüket, valamint, hogy fejlesztéseik megvalósításához megfelelő támogatást kapjanak.

Kapcsolódó írásaink