Gazdaság

„A gazdaságpolitika fókuszában a munka, a család és a biztonság áll”

Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára a 2020-as költségvetés általános vitáján pénteken az Országgyűlésben beszámolt a gazdasági eredményekről: csökkent az államháztartási hiány, nőtt a munkahelyek száma és a reálbérek is emelkedtek. A gazdasági növekedés is érdemi volt - tette hozzá.

Úgy értékelte, a gazdaságpolitika fókuszában - amely a 2020-as költségvetésben is tetten érthető - a munka, a család és a biztonság áll.

Közölte, a jövő évi büdzsé azzal számol, hogy nemzetgazdasági szinten a nettó átlagkeresetek 8 százalék felett növekedhetnek. Akárhogy is alakul az infláció, a legalacsonyabb kereseti kategóriákban is érdemi reálnövekedés várható 2020-ban - magyarázta, jelezve: ennek egyik forrása a szociális hozzájárulási adó kulcsának csökkentése lehet.

Az államtitkár elmondta, a közszférában is lesz béremelés, a jövő évi költségvetésben az államháztartásban dolgozók bérére 238 milliárd forint többlet lesz. Hozzátette: az ápolók béremeléséről konkrét döntés van, de számos területen lehet béremelés, a 238 milliárdból 152 milliárd forint később eldöntendő emelések fedezete.

Banai Péter Benő a családok támogatásáról elmondta, 2019-hez képest a növekmény 224 milliárd forint. Kiemelte a családi kedvezményeket, amelyek 2020-ban 360 milliárd forintot tehetnek ki, új elemként beszélt a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentességéről, amely 20 milliárd forintot hagy a családoknál. Hozzátette: jelentősen nő a lakástámogatások összege, közel 300 milliárd forint lesz.

A biztonságról szólva közölte, 174 milliárd forinttal nőnek a biztonsági jellegű kiadások. Számos fontos területen lesz többlet: egészségügyi célokra 184 milliárd, oktatásra 48 milliárd, kulturális célokra 42 milliárd, kutatás-fejlesztésre 32 milliárd forinttal lesz több 2020-ban, mint 2019-ben - részletezte.

Elmondta, a jövő évi büdzsé célja a nyugdíjak reálértékének megőrzése és számolnak azzal is, hogy a 3,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedés miatt nyugdíjprémium is lesz. Összességében nyugdíjakra 136 milliárd forinttal többet különítenek el, mint idén - tette hozzá.

Banai Péter Benő kitért arra, látják a világgazdasági veszélyeket, ezért dolgozták ki a gazdaságvédelmi akciótervet, amely biztosítja, hogy a magyar gazdaság az uniós átlagot 2 százalékkal meghaladva bővüljön. A jövő évi költségvetés 1 százalékos hiánnyal és a GDP 1 százalékát kitevő tartalékokkal készült - emlékeztetett.
 

Kapcsolódó írásaink