Gazdaság

A 2050-re kitűzött klímasemlegesség a családok áramszámláinak emelkedésével járna

Magyarország elkötelezett a környezetvédelem és a klímaváltozás elleni küzdelemben, hiszen mindannyian tiszta vizet, tisztább levegőt és elviselhetőbb klímát szeretnénk, azonban a 2050-re célul kitűzött szén-dioxid-semlegesség hatalmas terheket jelentene a magyar ipar számára, és a családok kiadásait is jelentős mértékben növelné.

A 2050-re kitűzött klímasemlegesség a családok áramszámláinak emelkedésével járna
A szokásosnál hidegebb idő miatt nőtt az energiaipar kibocsátása
Fotó: Papajcsik Péter

Hazánk a 2030-ig teljesítendő vállalásait, miszerint a megújuló és atomenergia együttes használatával a hazai áramtermelés akár kilencven százaléka is szén-dioxid-mentes lehet, ahogyan ígérte, úgy be is tartja. A 2050-re kitűzött klímasemlegesség (szén-dioxid-semlegesség) azonban óriási kiadásokkal járna és hatalmas terheket róna a magyar iparra. Tehát nem az energia, mint termék ára növekedne, hanem a kiegyenlítés költségei – beleértve a támogatási költségeket is – és a hálózatfejlesztés ára emelné meg jelentős mértékben az áramszolgáltatás díját, ami a családoknak is pluszkiadást jelentene. A kérdés az, hogy ezek a költségek hogyan becsülhetők. Az nyilvánvaló, hogy a mostani körülbelül 2000 MW napelemes fejlesztés a jelenlegi hazai elosztóhálózatot teljesen telítette. Most 37 Ft/kWh az átlagos végfogyasztói átlagár Magyarországon – 15 forint/kWh áram +14 forint/kWh rendszerhasználat (kiegyenlítés és hálózat) +8 forint. Úgy becslik, hogy hosszabb távon a jelentősebb időjárásfüggés miatt a rendszerhasználat díja 28 forint/kW értékre változhat.

Az adatokból jól látszik, hogy ha az áramtermelést a megadott szempontok szerint kell kiváltani, úgy a magyar családok áramszámlája 30-40 százalékkal emelkedne. A kormány azon az állásponton van, hogy az említett javaslatot felelősen addig nem lehet támogatni, amíg ki nem derül, hogy az Európai Unió mekkora forrásokat tud rendelkezésre bocsátani az ipar modernizálására. A kormány felelőssége, hogy alacsonyan tartsa a magyar családok rezsikiadásait, hiszen a hazai rezsiköltségek Európában a legalacsonyabbak között vannak, a jövőben pedig a további mérséklés a fő cél, amit a fentebb vázolt kiadások nem tennének lehetővé.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom