Gazdaság

Töretlenül népszerű a csok a magyar családok körében

Július elsején új világ kezdődik a magyar családtámogatási rendszerben

Július elsején új világ kezdődik a magyar családtámogatási rendszerben: nemcsak a babaváró hitel és a falusi csok indul el, hanem a meglévő csok egyes szabályait is megváltoztatta a kormány – írta a Portfolio.hu.

Töretlenül népszerű a csok a magyar családok körében
A megkötött szerződések kétharmada használtlakás-vásárláshoz kapcsolódik, a falusi csok pedig lehetőséget biztosít házfelújításra, -bővítésre is
Fotó: MH

A gazdasági portál a jegybank számításai és megküldött kimutatásai alapján közölte, 2016 elejétől idén március végéig összesen nyolcvankétezer csok-szerződést kötött a lakosság kettőszázötvenhatmilliárd forint összegben.

A szerződésszám kétharmada használt, az összeg kétharmada új lakásokhoz kötődik. A támogatások hetven százalékát két hazai irányítású bankcsoport közvetítette, az összeg hatvan százaléka pedig a legalább három gyereket vállaló, új építésű lakásba költöző mintegy tizenhatezer családhoz került. A 2016-os év legelejét leszámítva negyedévente ötezer-nyolcezer darab csok-szerződést írnak alá Magyarországon tizenöt- és huszonötmilliárd forint közötti összegben. Egy év leforgása alatt stabilan nyolcvan- és kilencvenmilliárd forint közötti összeg kerül a gyermekvállaló és gyermeket nevelő családokhoz lényegében 2017 eleje óta. Az összeg több mint negyven százalékát új ingatlanok építésére veszik fel, közel egynegyedes arányt képvisel az új lakás vásárlása és csaknem egyharmados arányt a használt lakás vásárlása. A falusi csok esetében a támogatást kombináltan, részben lakásvásárlásra, részben pedig bővítésre vagy felújításra lehet felvenni – ami a kormányzati szándék szerint egyúttal hozzájárulhat a vidék lakosságmegtartó erejéhez.

Kapcsolódó írásaink