Gazdaság

A babaváró támogatásnál a törlesztés biztonságát nézik

Ez a támogatási forma egy ingatlanfedezet nélkül felvehető hitelkonstrukció, vállalkozók esetében a pénzintézetek minimum egyéves és folyamatos működést várnak el

Július elsejétől igényelhető az ingatlanfedezet nélkül felvehető babaváró hitel. Megközelítően kétszáz – kétszázhúsz ezer forint havi nettó együttes jövedelem igazolására lesz szüksége annak a házaspárnak, aki tízmillió forint babavárót kíván felvenni.   

10 millió forint babaváró támogatáshoz szükséges nettó jövedelem és törlesztőrészlet 20 éves futamidő esetén, forintban
10 millió forint babaváró támogatáshoz szükséges nettó jövedelem és törlesztőrészlet 20 éves futamidő esetén, forintban
Forrás: Bankmonitor.hu


A nagy érdeklődésre számot tartó, akár tízmillió forint összegű babaváró támogatás előfeltétele, hogy az igénylők megfeleljenek a banki hitelminősítésnek. Ennek legfontosabb eleme a jövedelemvizsgálat, amikor a bank meghatározza, az igénylő pontosan mekkora összeget kaphat meg a maximálisan felvehető tízmillió forintból. A hitelminősítés elsődleges célja az, hogy a bank felmérje, várhatóan teljesíteni tudja-e törlesztési kötelezettségeit a babaváró támogatást igénylő házaspár a futamidő teljes ideje alatt – derül ki a Bankmonitor.hu lapunknak megküldött szakmai összeállításából. Tekintettel arra, hogy a babaváró egy ingatlanfedezet nélkül felvehető támogatott hitelkonstrukció, a bankok elsődlegesen a házastársak igazolható jövedelmét fogják vizsgálni. Nem fogadható el a jövedelem, és így babaváró támogatás felvétele sem megvalósítható, amennyiben még nem telt le a próbaidő, illetve lényegesen szigorúbb feltételekkel hitelezhető a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkező igénylő.

A mára több százezer ember által választott katás vállalkozói adózási forma esetében – a jelenlegi bankpiaci hitelezési gyakorlat alapján – nem lesz elég három hónapos múltat igazolni. Ezen jövedelemforma esetén még a legmegengedőbb bankok is jellemzően tizenkét hónapos vállalkozói múltat várnak el, valamint legtöbbször legalább egy lezárt üzleti évvel kell rendelkezni a sikeres igényléshez.

Ingatlanfedezet nélküli hitelek esetében a bankok ma a nettó jövedelem harmincöt – negyven százalékáig terjedő törlesztőt engedélyeznek a hiteligénylőknek.

Nettó százötvenezer forint jövedelem esetén tehát ötvenkét – hatvanezer forintig terjedhet a havi fizetnivaló. Amennyiben öt éven belül nem születik meg a gyermek – a kamatmentesség megszűnik, így tízmillió forintos hitelösszeg és húszéves futamidő esetén negyvenötezer forint helyett hetvennégyezer forintot fognak havonta törlesztésként fizetni az adósok. Megközelítően kétszáz – kétszázhúszezer forint havi nettó együttes jövedelem igazolására lesz szüksége annak a házaspárnak, amelyik tízmillió forint babavárót kíván felvenni. A legtöbb bank alkalmaz majd egy minimálisan elvárt jövedelemszintet – várhatóan száz-százötvenezer forint között, mely alatt még csökkentett mértékben sem fognak az igénylőknek babaváró hitelt jóváhagyni. A jövedelem mellett a korábban felvett hitelek is befolyásolják az igénylők hitelképességét.  A tízmillió forintos maxi­mális babaváró támogatás csak egyszer igényelhető, július elsejétől érthető el. A támogatás teljes pénzügyi előnye – a kamatmentességből adódóan – a legjobb személyi kölcsönökkel összehasonlítva 8,6 millió forint.

Kapcsolódó írásaink