Gazdaság

Globális szinten sem változik a kamat

Hétindító. Az amerikai Federal Reserve a második negyedévet értékeli, fontos téma a bruttó hazai össztermék, az infláció és a munkanélküliség

Kamatdöntő ülést tart az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed), a hét közepén pedig Nagy-Britanniában és Japánban is a szinten tartás mellett dönthet a jegybank.

Globális szinten sem változik a kamat
Blahó Levente: A szolgáltatóipart világszerte bővülés jellemzi
Fotó: MH

Kedden az euróövezetből kapjuk meg a májusi, végleges inflációs adatokat, a konjunktúramutató 1,2 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakánál – mondta lapunknak Blahó Levente, a Raiffeisen Bank makrogazdasági elemzője. Hozzátette, ez az adat kevésbé piacmozgató hatású, szemben a német ZEW-konjunktúramutatóval, ami romló kilátásokat jelet, mínusz 2,1 után mínusz öt pont lehet májusban. Szerdán tartja kamatdöntő ülését az amerikai jegybank szerepét is betöltő Fed. Noha nem számítunk kamatváltozásra, Blahó Levente emlékeztetett, a piac az év második felében már kamatvágást valószínűsít, és e döntésre való utalás meg kell hogy jelenjen. Hozzátette, az ülés azért fontos még továbbá, mert ekkor értékeli a Fed a második negyedév bruttó hazai össztermék adatait, az inflációt és a munkanélküliséget. Mivel ezek nem a menetrendszerű statisztikához kapcsolódó előzetes piaci várakozások, előzetes becsléseket sem közölt az amerikai jegybank, álláspontjukat a hét közepén ismerjük meg.

Az Egyesült Királyságban sem várunk változást az alapkamat szintjét illetően, továbbra is alacsony szinten marad. Csütörtökön Japánban szintén kamatdöntő ülést tart az ottani jegybank, változást ott sem várunk, azonban kommunikációjukban az októberben esedékes áfaemelés negatív hatásait igyekeznek majd csökkenteni, illetve a lehető legkevésbé negatív színben feltüntetni – tette hozzá.

Elmondta még, a hét feldolgozóipari és szolgáltatóipari beszerzési menedzserindexekkel zárul, Japánból, az eurozónából, Németországból, az Egyesült Államokból érkeznek számok. Általános tendencia a fejlett országok esetében, hogy a gazdaságra jobban hatást gyakorló szolgáltatóipari mutatók mindenütt bővülési tartományban vannak, Németországban is, ahol májusban a feldolgozóipart illetően nem várható csökkenés – 44,5 pontos, azaz továbbra is negatív tartományú a várakozás –, míg a szolgáltatóipar bővülést, 55,5 pontot mutathat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom