Gazdaság

Több a lakópark, mint valaha

A családi házakra kiadott engedélyek száma is jelentősen emelkedett

Az év első négy hónapjában 21 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, ez és a friss adatok is azt mutatják, hogy a kedvezményes lakásépítési áfa megszűnése ellenére töretlen a lakásépítési kedv. Amit amit az alacsony kamatok és az állami támogatások is elősegítenek.

Több a lakópark, mint valaha
A legtöbben lakásuk eladásából vagy saját forrásból és hitelből építkeznének
Fotó: Katona László

Fokozódott a lakásépítési kedv, annak ellenére, hogy a kedvezményes, ötszázalékos áfa már nem vonatkozik az újonnan kiadott engedélyekre – derült ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. A kínálat is nőtt, a cégnél eladásra meghirdetett új lakások száma rekordot döntött: június elején 6673 ezer új lakásból válogathattak a vevőjelöltek.

Budapesten 3266 új lakás várt gazdára, a megyei jogú városokban 1700, a kisebb vidéki városokban több mint ezer, a községekben pedig közel hétszáz újként hirdetett lakóingatlan szerepelt a kínálatban. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a rekordszintű kínálat nem meglepő, mert most kerültek piacra az elmúlt egy-két évben megkezdett társasházfejlesztések és az eladásra épített családi házak. A friss adatok szerint várhatóan lesz utánpótlás, az építési kedv ugyanis töretlenül nő – tette hozzá. A hatóságok 5037 lakóépületre adtak ki építési engedélyt az év első négy hónapjában, ami 21 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A családi házakra kiadott engedélyek száma 22 százalékkal, 3743-ra emelkedett. Az alacsony kamatkörnyezet miatt olcsó hitelek, az állami lakástámogatási rendszer bővítése támaszt ad a lakásépítési kedvnek. A szakember szerint szintén segíti a növekedést, hogy vannak, akik a meglévő lakásuk eladásából, valamint saját forrásból és hitelből építenek új lakóingatlant. Az építés alatt lévő nagyobb lakóparkok főleg Budapesten, a megyei jogú városokban és a Balaton közelében koncentrálódnak. A társasházi lakások a megyei jogú városokban és a fővárosban az új építésű lakóingatlan-kínálat 65–86 százalékát teszik ki.

Kapcsolódó írásaink

Kétharmaddal nőtt a magyar építőipar

ĀA nagyvárosokban az értékesítésre készülő új lakások, a kisebb településeken pediga háztartások saját erős családiház-építései járulnak hozzá az ágazat bővüléséhez

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom