Gazdaság

Csúcson a háztartások fizetőképessége

A magyar cégek szerint az elmaradó kifizetéseket leggyakrabban az ügyfelek pénzügyi problémái okozzák

Idén az első negyedévben minden eddiginél magasabb szintre lépett a magyar háztartások anyagi helyzete – derült ki a követeléskezelő Intrum Justitia Zrt. és a GKI Gazdaságkutató Zrt. közös kutatásából.

Csúcson a háztartások fizetőképessége
A családok már a nagyobb beruházást is megengedhetik maguknak
Fotó: MH

A háztartások anyagi helyzetét mérő Intrum fizetőképességi index 59,5 ponton zárt az idei első negyedévben, ami jóval magasabb az előző negyedévben mért 54,68-as értéknél – közölte tegnap a társaság. A magyar háztartások fizetőképessége 2013 óta folyamatosan javul, és ez várhatóan a jövőben is megmarad. Az adatok szerint a 2018 második felétől tapasztalt kiemelkedő GDP-növekedést a háztartások is érzékelik. A keresetek növekedése a fogyasztói árakat is emeli, de utóbbi növekedése egyelőre nem olyan mértékű, hogy a háztartások fizetőképességét rontsa – fejtette ki a közleményben Felfalusi Péter, az Intrum magyarországi vezérigazgatója. A jelentés szerint a fizetőképességi indexből arra is lehet következtetni, hogy a magyar GDP várhatóan viszonylag gyors ütemben nő a közeljövőben is. A GDP tavalyi szárnyalását jelentős részben a belső fogyasztás bővülése okozta. Ez az aktuális adatok alapján idén is magas szinten marad – közölték. A lakossági fizetőképesség mellett az Intrum az évente elkészített európai fizetési jelentésében a vállalati fizetési hajlandóságot is vizsgálja. A 2019 tavaszi kutatás szerint – amelyben 11 860 cég vett részt Európa 29 országából, köztük 445 magyar vállalkozás – minden második európai vállalkozás problémásnak tartja a hosszú fizetési határidőket és azt, hogy a partnerek késve rendezik kintlévőségüket. A kutatás szerint a magyar cégek körében arányaiban kevesebbeknek okoz gondot a partnerek késedelmes fizetése, de így is minden harmadik vállalkozás küzd ezzel. A magyar cégek szerint az elmaradó kifizetéseket leggyakrabban a partnerek és ügyfelek pénzügyi problémái okozzák, a válaszadók 46 százaléka tapasztalt ilyet tavaly. Ehhez képest a tudatosan választott késedelmes fizetés jóval ritkább Magyarországon, a cégek 28 százaléka találkozott vele.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom