Gazdaság

Farkas Sándor: A magyar mezőgazdaság egyik húzóágazata a tejtermelés

A magyar mezőgazdaság egyik húzóágazata a tejtermelés, amelynek értéke tavaly az előző évhez képest 1 százalékkal, 185,5 milliárd forintra nőtt, a tejfeldolgozás pedig a tavalyi közel 300 milliárdos termelési értékével az élelmiszeripari termelés 11 százalékát adta - ismertette Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára csütörtökön, a tej világnapja alkalmából tartott rendezvényen Budapesten.

Farkas Sándor: A magyar mezőgazdaság egyik húzóágazata a tejtermelés
A magyar mezőgazdaság egyik húzóágazata a tejtermelés
Fotó: MH

Elmondta, hogy az állatállomány Magyarországon az elmúlt 8 évben 30 százalékkal nőtt, mára a tehénállomány mintegy 403 ezer egyedből áll. A tejhozamot illetően az ország az elsők között van az Európai Unióban (EU), a hozam 2012-2018 között 10 százalékkal nőtt, amihez a genetika és a takarmányozás javulása mellett hozzájárult az is, hogy növekedett a tejhasznú tehenek aránya.     

Az ágazat az elmúlt években kiemelt kormányzati segítséget kapott. Az EU-s támogatás mellett - amelyek összege 2018-ban 21,2 milliárd forintot tett ki -, az átmeneti nemzeti támogatás keretében 2018-ban hazai forrásból 15,5 milliárd forint támogatásban részesültek a gazdák - tette hozzá Farkas Sándor.