Gazdaság

A kormány megvédi a magyar gazdaság eddig elért eredményeit

A kormány megvédi a magyar gazdaság eddig elért eredményeit, ez a célja a jövő évi költségvetésnek, és a gazdaságvédelmi akciótervnek - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Kiemelte: a jövő évi büdzsé és az akcióterv ütésállóbbá teszi a magyar gazdaságot makroszinten, megerősíti a magyar családok helyzetét, megvédi a magyar gazdaság szereplőit és az adócsökkentések, adó- és strukturális intézkedésekkel jelentősen javítja a magyar vállalkozások fejlődési lehetőségeit.

György László jelezte: az ITM elképzelései szerint a következő 3 év alatt 167,5 milliárd forintot fordítanak majd a vállalkozások technológiai fejlesztésére, piacra jutásának támogatására, ebből 90 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás lesz.

A kutatás-fejlesztésre és innovációra az idei 130 milliárd forint helyett jövőre 32 milliárd forinttal többet, 162 milliárd forintot fordítanak a tervek szerint. 

György László jelezte: 2010-ben, 1261 milliárd forinttal kevesebbet fordítottak a családok támogatására, a jövő évi költségvetési javaslat szerint 2228 milliárd forintot szánnak családtámogatásra, vagyis több mit kétszer annyit költünk 2020-ban a családok helyzetének megerősítésére, mint 2009-ben, illetve 2010-ben. Ennek hatására a gyermekvállalási kedv is jelentősen javult az országban az elmúlt időszakban - fűzte hozzá.

A 2020. évi költségvetés fontos eleme a magyar gazdaság védelmének megerősítése azon támogatások révén, amelyeket a magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv-k) kíván adni a kormányzat. Ezek részben strukturális intézkedések, részben az adózás könnyítését, csökkentését szolgáló lépések lesznek. A strukturális intézkedések között szerepelnek majd a gazdaság szerkezetváltását segítő lépések, illetve olyan rendelkezések, amelyek a gazdaság szereplőinek a XXI. század kihívásaira való felkészülését, és megfelelését segítik - mondta az államtitkár.

A következő 3 évben legalább 167,5 milliárd forinttal kívánja segíteni a kormányzat a magyar kkv-k technológiai megújulását, a generációváltásukat és a nemzetközi terjeszkedésüket - mondta. Hozzátette: azon ígéretes vállalkozásokat akarja támogatni a kormányzat, amelyek 2014-2017 között, az egymás utáni években képesek voltak évi 20 százalékkal növelni árbevételüket, illetve évi 50 százalékkal növelték exportjukat. E cégeket „magyar multiknak” nevezték el, néhány száz millió forintos árbevételű, illetve pár milliárd forintos árbevételű cégektől van szó, amelyekben megvan a potenciál, hogy a nemzetközi piacokon versenyképesen szerepeljenek - fűzte hozzá.

György László kiemelte: a tervek szerint a magyar egyetemeket úgy alakítják át, hogy az ottani tudás segítse a magyar vállalkozások tevékenységét, és a globális értékláncok, a multik problémái is megjelenjenek a kutatásokban.

Az elképzelés az, hogy 8 hazai egyetem körül 8 tudományos parkot hoznak majd létre, ezek több évig tartó, több száz milliárd forintos beruházások lesznek. Ezeken az egyetemeken a kapacitást is bővíteni kívánja a kormányzat, hogy a magyar vállalkozások fejlesztését, a világpiachoz , a multik tevékenységéhez való csatlakozásukat segítsék a tudományos parkokkal közösen - mutatott rá az ITM államtitkára.
 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom