Gazdaság

Élénk volt a kiskereskedelmi forgalom

Áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 8,5 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva - főként a húsvéthatás miatt - 7,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az adat jelentős élénkülést mutat, mivel márciusban a naptárhatástól megtisztítva 4,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbihoz mérve, szezonális kiigazítással - ugyancsak a húsvéthatás miatt - 5,9 százalékos volt a növekedés.
Áprilisban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,7 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,6 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene - közölte a KSH. 

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1001 milliárd forint volt. Ennél nagyobb nominális forgalom csak a legutóbbi két év decemberében volt nyilvánvalóan a karácsonyi vásárlások miatt, illetve, kivételesen, tavaly októberben is. 

Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagok forgalmában realizálódott.

A nem élelmiszer jellegű üzletek forgalmában az iparcikk jellegű vegyesboltok forgalma az előző két hónaphoz hasonlóan 18,4 százalékkal nőtt, a bútort és műszaki cikkeket árusító üzleteké 7,4 százalékkal. A gyógyszer és gyógyászati termékek  szezonálisan kiigazított forgalma az előző havi stagnálás után 9,9, az illatszerboltok eladásai 6,4 százalékkal haladták meg a tavaly áprilisit. A csomagküldő és internetes áruházak forgalma a hosszú ideje megszokott élénk ütemben, 28,7 százalékkal nőtt, a használtcikkek forgalma 0,9 százalékkal csökkent. 

Az év első négy hónapjában 6,8 százalékkal nagyobb volt a naptárhatástól megtisztított és a kiigazítatlan forgalom is, mint a múlt év azonos időszakában.

 kiskereskedelmi forgalom egész évben a GDP-növekedés fontos húzóereje marad
 

Alapvetően a bérkiáramlásnak köszönhetően egész évben folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom élénk növekedése, amivel a gazdasági növekedés fontos tényezője marad az MTI-nek nyilatkozó elemzők várakozása szerint. 

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyasztás emelkedése  az év egészében jelentősen hozzájárulhat a gazdasági növekedéséhez. A kiskereskedelmi forgalom növekedése a költségvetés szempontjából is kedvező, hiszen az áfa-bevételek nőnek, ami elősegíti a hiánycél tartását, illetve a gazdaságvédelmi akcióterv költségeinek fedezését.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője megállapította: a kiskereskedelmi forgalom gyorsulása azt sejteti, hogy a második negyedévben is kedvező fogyasztási adatok várhatók. Összességében a javuló munkaerőpiac egyre inkább élénkíti a kiskereskedelmi szektort, így 2019 egészében még a tavalyinál is magasabb, 7 százalék körüli átlagos éves növekedés várható.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének várakozásai szerint idén a reálbérek növekedése elérheti a 6,5 százalékot, így folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus növekedése. Ennek mértéke 5,7 százalékra lassulhat a tavalyi 6,5 százalékos forgalombővülés után. A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma és a családvédelmi akcióterv.

Kapcsolódó írásaink

Trendforduló előtt a hazai ingatlanpiac

ĀAkik költözni szeretnének az újonnan elérhető támogatásokkal, árulni kezdték meglévő lakásukat, mivel a vevő megtalálása két-három hónapot is igénybe vehet

Fő alapelv a közvagyon folyamatos gyarapítása

ĀAz állami tulajdonosi joggyakorlásnál a 2010-ben meghatározott vagyonpolitikai személetet és célokat viszik tovább – mondta éves meghallgatásán Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyonkezeléséért felelős tárca nélküli miniszter