Gazdaság

A visszavételt is megkönnyíti az eszközkezelő

Továbbra is bérelhetők maradnak azok az ingatlanok, amelyekben értékesítés után is ottmaradhattak az egykori adósok, a többség, élve a lehetőséggel, részletre visszavásárolná otthonát

A Nemzeti Eszközkezelő programja egyike volt azoknak kormány által nyújtott segítő formáknak, amelyekkel az adósok megtarthatták otthonukat.

A visszavételt is megkönnyíti az eszközkezelő
Családok tízezrei szabadultak az adósságcsapdából úgy, hogy a hitel fedezetéül szolgáló ingatlanukat visszabérelhették az eszközkezelőtől. A visszavétel összege az akkori eladási ár, az eddig fizetett bérleti díj pedig tovább csökkenti az összeget
Fotó: MH

A programban az állam megvásárolta a hiteladósok ingatlanát, akik azt visszabérelhették, ennek köszönhetően több mint harminchatezer otthont sikerült megvédeni, és mintegy százötvennégyezer ember menekült meg úgy a hiteltartozástól, hogy továbbra is az otthonában maradhatott.

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET Zrt.) harminckétezer ötszáz ügyfeléből huszonhétezer ötszáz család jelezte május végéig, hogy újra tulajdonosává kíván válni korábbi ingatlanjának; összesen közel harmincegy ezren jeleztek vissza az eszközkezelő felhívására – közölte tegnap a távirati irodával a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatala.

A nemzetközileg is egyedülálló intézkedés sikerességét igazolja, hogy a megküldött nyilatkozatok alapján tízből kilenc, korábban bajba jutott devizahiteles vissza kívánja vásárolni otthonát – írták a közleményben. A visszajelzések alapján az ügyfelek hatvankilenc százaléka részletfizetés útján, húsz százalékuk pedig egyösszegű visszavásárlással kíván tulajdont szerezni korábbi ingatlanában. Az ügyfelek tizenegy százaléka döntött úgy, hogy nem él a visszavásárlás lehetőségével. Részükre továbbra is biztosított a kedvező bérleti konstrukció. A közleményben emlékeztetnek: a kormány 2010 után a bajba jutott devizahitelesek megsegítése érdekében számos intézkedést hozott – forintosítás, árfolyamgát, végtörlesztés, banki elszámoltatás, magáncsőd intézménye –, amelyekkel összesen több mint egymillió család otthonát mentette meg. A NET-program egyike volt a segítségeknek, a programban az állam megvásárolta a hiteladósok ingatlanát, akik azt visszabérelhették, ennek köszönhetően több mint harminchatezer otthont sikerült megvédeni, és mintegy százötvennégyezer ember menekült meg úgy a többmilliós hiteltartozástól, hogy továbbra is az otthonában maradhatott. Az elmúlt időszak gazdasági növekedése eredményeként a családok és állampolgárok megélhetését javító, a munkavállalás lehetőségét erősítő számos intézkedés született, amelynek köszönhetően a bérlők többségének helyzete stabilizálódott.

A kormány célja, hogy lehetőleg minden család saját otthonban élhessen, ennek érdekében a 2018 végén benyújtott és elfogadott törvényjavaslat lehetővé tette, hogy a NET-program keretében az érintett bérlők rendkívül kedvező visszavásárlási feltételek mellett ismét tulajdonosaivá váljanak korábbi lakásuknak, házuknak.

Korábban megírtuk, a visszavásárlás összegét csökkenti az eddig fizetett bérleti díj, a kiinduló összeg pedig az, amennyiért az eszközkezelő a bajba jutott adós otthonát megvette. Mivel ez az eladási ár több évvel ezelőtti, alatta marad a mai piaci összegeknek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom