Gazdaság

A babaváró támogatást igénylők többsége megfelel a kritériumoknak, óriási érdeklődést vár a jegybank

Háromszázezer hitelszerződés alig négy év alatt

Óriási az érdeklődés a babaváró támogatás iránt, emellett sokan szeretnék tudni, hogy jogosultak-e a támogatás igénybevételére. A Bankmonitor.hu ötezer válaszadó bevonásával készült felmérése alapján az érdeklődők hetven százaléka jogosult a támogatásra, míg a többiek nem felelnek meg valamilyen feltételnek.

Az igénylést meghiúsító tényezők, százalékban
Az igénylést meghiúsító tényezők, százalékban
Forrás: Bankmonitor.hu


A támogatott hitelt kizárólag házaspárok igényelhetik, ahol a feleség nem fiatalabb 18 évesnél, de még nem töltötte be a 41. életévét. Elvárás még a legalább hároméves folyamatos társadalombiztosítási jogviszony, köztartozás-mentesség a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), továbbá az, hogy az igénylőt ne tartsák nyilván a központi hitelinformációs rendszerben (KHR) rossz adósként. Az igényelhető hitelösszeg nagysága ezen kívül függ a házaspár igazolt nettó jövedelmének nagyságától is. A leggyakoribb elutasítási ok, amikor az igénylők nem házasok, vagy egyik fél sem első házasságában él, és van gyermekük. Ez 11,5 százalék az összes válaszadóra vetítve. A második leggyakoribb az, hogy az érdeklődő rossz adósként szerepel a KHR-rendszerben (ez 8,7 százalék), de gyakori a legalább hároméves folyamatos tb-jogviszony hiánya is (8,4 százalék). A fennálló NAV-tartozásuk miatt is sokan bukhatják a kedvezményes hitelt (2,1 százalék).

A felmérésben szereplők átlagosan 9,2 millió forint hitelösszeget igényelnének. A Magyar Nemzeti Bank három és fél év alatt háromszázezer szerződésre számít, így ez alapján a folyósítás elérheti a 2,772 milliárd forintot.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom