Gazdaság

Uniós átlag alatt a magyar munkanélküliség

Magyarországon a munkanélküliségi ráta tavaly 3,5 százalék volt, míg az európai uniós átlag 6,8 százalék - mondta Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője hétfő reggel.

Uniós átlag alatt a magyar munkanélküliség
Magyarországon a munkanélküliségi ráta tavaly 3,5 százalék volt, míg az európai uniós átlag 6,8 százalék
Fotó: Pixabay

A közgazdász az M1 aktuális csatornán emlékeztetett rá, hogy a rendszerváltás óta nem volt olyan alacsony a munkanélküliség Magyarországon, mint most; eközben ez az arány Görögországban 20 százalék, Olaszországban pedig 10,6 százalék volt tavaly. Az utóbbiban a munkaképes népesség 10 százaléka már nem is keres munkát.

Hozzátette, az alulfoglalkoztatottság - amikor a munkaadó nem tudja teljes munkaidőben foglalkoztatni dolgozóit - is inkább a déli államokban jellemző, míg Magyarországon a túlóra okoz problémát.

Elmondta azt is, a munkanélküliség a diplomások között a legalacsonyabb - körülbelül 1-2 százalék -, s a 2008-as válság után ez folyamatosan javul.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom