Gazdaság

Menczer Tamás: Dinamikus ütemben bővül a magyar kreatív ipar

Nyersanyagunk kevés van, de a fejünk mindig kéznél van, a kreativitásunk használata számunkra létszükséglet  - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a 4. Kína-KKE (Kelet-és Közép-Európa) Kulturális és Kreatív Ipari Fórum megnyitóján.

Menczer Tamás: Dinamikus ütemben bővül a magyar kreatív ipar
Menczer Tamás szerint tucatnyi ágazatból álló iparág jelentős hozzáadott értéket tartalmaz, bővülése csaknem kétszeresen haladja meg a magyar gazdasági növekedést
Fotó: KKM

Menczer Tamás hangsúlyozta: a kreatív ipar bővülése kétszerese a magyar gazdasági növekedésnek, pedig a teljes magyar növekedés is 5,3 százalék, ami a legjobb adatnak számít Európában. A tucatnyi ágazatból álló iparágból kiemelkedik a film, a reklám és a divat, a magyar vállalkozók jelenleg ezeken a területeken érhetik el a legnagyobb nemzetközi sikereket.

Az idén ünnepeljük a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulóját, a kétoldalú kapcsolatok soha nem voltak olyan jók, mint manapság, ezt mutatja az is, hogy a kereskedelmi forgalom 2018-ban meghaladta a 8,7 milliárd dollárt, ami mintegy 10 százalékos növekedés az előző évhez képest - mondta az államtitkár.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kreatív iparért felelős miniszteri biztosa a rendezvényen a kreatív ágazatok gazdasági és társadalmi jelentőségét hangsúlyozva kiemelte, hogy siker ezen a téren is csak együttműködéssel érhető el. Fülöp József megjegyezte, hogy a kreativitásnak Magyarországon jelentős hagyománya van, és fontos szerepe lehet a hosszú távú gazdasági célok elérésében. A kreatív ipar számára kedvező feltételt jelent a gazdasági és politikai stabilitás, a kiszámítható jogi és a befektetői környezet, valamint a kormány elkötelezettsége az innováció iránt - tette hozzá.

Tuan Csie-lung, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete a rendezvényen úgy értékelte, hogy a két ország kapcsolatai a nemzetközi környezet változásától és a földrajzi távolságtól függetlenül is kedvezően alakultak évtizedeken át. Magyarország keleti gyökereinek köszönhetően a kétoldalú kapcsolatok erősek és bizalmon alapulnak, a kínai kultúra Budapesten európai viszonylatban is egyedülállóan sok programmal és intézménnyel lehet jelen - tette hozzá.

A kínai delegáció vezetője üdvözölte, hogy Kína és Közép-Európa között nem csupán a kereskedelem, hanem a kreatív ipar és a kultúra kapcsolatai is erősödnek. Utóbbiakat a kínai kulturális és turisztikai minisztériumot képviselő Ma Feng a társadalmi fejlődés feltételének nevezte. A kulturális ipar - mint mondta - a kínai GDP-n belül is a legjelentősebben bővülő területek egyike, így mára a kreatív ágazat az ország gazdasági erejének meghatározó része. Kína világszinten szeretné bővíteni a kulturális kereskedelmét, és úgy látja, hogy a közép- és kelet-európai államokkal kialakított együttműködés tartogat még olyan lehetőségeket, amelyek a gazdaság más területeit is erősíthetik - hangsúlyozta.

Ma Feng a kapcsolatok erősítése érdekében tapasztalatcserét, a közös projektek együttes támogatását, és hatékonyabb kapcsolatokat szorgalmazott a kreatív gazdaság, a turizmus, az innováció területén. Szorgalmazta egyúttal olyan platformok megteremtését, ahol Magyarország és a térség államai, valamint Kína bemutathatná kulturális eredményeit és eseményeit, és segítséget ígért ahhoz, hogy a helyi vállalatok és a kreatív szakemberek megjelenhessenek a távol-keleti ország nemzetközi vásárain, szakmai rendezvényein.

Kapcsolódó írásaink