Gazdaság

Az ipari termelői árak áprilisban 4,1 százalékkal emelkedtek

Áprilisban az ipari termelői árak 4,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, belföldön 6,4 százalékkal emelkedtek a termelői árak az előző havi 5,6 százalék után, a forintban számolt exportárak 3,0 százalékkal nőttek az előző havi 1,9 százalékot követően - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az áremelkedés ütemét a munkabérek növekedése, a forint árfolyamváltozása és a kőolaj világpiaci árának alakulása befolyásolta - fűzte hozzá jelentésében a KSH.

A 6,4 százalékos belföldi emelkedésen belül a feldolgozóipar termelői árai 5,4 százalékkal, az energiatermelő ágazatok termelői árai 8,0 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek termelői ára 5,5 százalékkal volt magasabb a tavaly áprilisinál, az előző havi 4,1 százalékos emelkedés után.

A járműgyártásban az előző havi 3,9 százalékoshoz hasonló mértékben 4,0 százalékkal emelkedtek a termelői árak, a számítástechnikai ágazat az átlagosnál jobban, 6,7 százalékkal tudta növelni termelői árait. A vegyipar 2,2 százalékkal, a gyógyszeripar 0,2 százalékkal növelte belföldi árait.

A fogyasztási cikkek belföldi termelői árának emelkedése 4,9 százalékosra gyorsult a márciusi 3,8 százalékosról, a beruházási javaknál 4,7 százalékról 5,1 százalékosra nőtt az áremelkedés üteme.

Egy év alatt az euró 9,61 forinttal, 3,08 százalékkal, a dollár 32,1 forinttal, 12,7 százalékkal erősödött a forinttal szemben. A feldolgozóipar exportárai 2,9 százalékkal haladták meg a tavaly áprilisiakat, a számítástechnikai termékek és a villamosberendezések exportára az átlagosnál jobban 3,5, illetve 3,8 százalékkal haladták meg a tavaly áprilisiakat és az élelmiszerek exportára is 3,1 százalékkal nőtt. A vegyipar exportárai 2,1, a gyógyszeriparé 2,6 százalékkal voltak magasabbak. 

Az év első négy hónapjában a belföldi termelői árak átlagosan 5,8, az exportárak 2,2 százalékkal voltak magasabbak, mint a tavalyi év azonos időszakában, így összességében 3,3 százalékos volt a termelői árak emelkedése.

Kapcsolódó írásaink

Lejtmenetben az ellenzék

ĀHétértékelő. Az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik és az LMP már csak utóvédharcot folytat, megállíthatatlannak tűnik az eljelentéktelenedésük – véli Kiszelly Zoltán