Gazdaság

A jövő évi büdzsé a családok költségvetése lesz

A kistelepülési családi otthonteremtési kedvezményben érintett területeken mintegy harmincmillió forintos építkezési költségig vissza tudják igényelni az áfát

A gazdaságvédelmi akcióterv négyszáz-ötszáz milliárd forintos segítséget jelent a gazdaság szereplőinek. A készülő költségvetésnek sok olyan pontja lesz, amelyik a családoknak, a gyermeket vállalóknak és nevelőknek nyújt majd segítséget, biztonságot.

A jövő évi büdzsé a családok költségvetése lesz
A kormány mindent megtesz azért, hogy megfordítsa a népesedési folyamatokat
Fotó: Bodnár Patrícia

A kormány családbarát, a népesedési folyamatok megfordítására törekvő költségvetést nyújt az Országgyűlés elé – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy hivatalosan még nem adtak ugyan nevet a 2020-ra készülő büdzsének, ugyanakkor az első jelek alapján nem áll messze a valóságtól, ha azt a családok költségvetésének is nevezik majd, hiszen sok olyan pontja lesz, amelyik a családoknak, a gyermeket vállalóknak és nevelőknek nyújt majd segítséget, biztonságot.

Varga Mihály elmondta: a jövő évtől nagy segítséget jelent majd a kistelepüléseken élőknek, hogy az ingatlanok felújítása, bővítése, építése után – a számlával igazolt rész – ötmillió forintos áfatartalma visszaigényelhető lesz.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kistelepülési családi otthonteremtési kedvezményben (ismertebb nevén a falusi csokban) érintett területeken mintegy harmincmillió forintos építkezési költségig vissza tudják igényelni az áfát. A pénzügyminiszter a százmillió forint feletti árbevételű cégek jelentős kedvezményeként említette, hogy eltörlik az adófeltöltés december 20-i határidejét, így az érintett társaságoknak majd csak májusban, az adóbevallásuk elkészítésével egy időben kell megfizetniük a teljes adójukat.

A költségvetésnek a kedvező gazdasági mutatók alapján van lehetősége arra, hogy az adófeltöltésből származó 150-170 mil­liárd forinthoz csak öt hónappal később jusson hozzá. A kedvező adatokra példaként említette a tavalyi 2,2 százalékos államháztartási hiányt, valamint az idei első negyedéves, a kormány optimistának nevezett várakozásait is túlszárnyaló, 5,3 százalékos gazdasági növekedést. Szólt arról is, hogy a gazdaságvédelmi akciótervben a szociális hozzájárulási adó két százalékponttal csökken, míg a kisvállalati adó 13 százalékról 12 százalékra mérséklődik.

Varga Mihály közölte, hogy a fejlesztési célú adókedvezmény annak a lehetőségét teremti meg, hogy ne csak az ötszázmillió forintot meghaladó beruházásokat végrehajtó cégek, hanem a három év alatt ötven-száz millió forintot fejlesztő kis- és közepes vállalkozások is hozzájuthassanak ilyen típusú adókedvezményhez. A miniszter megerősítette: a gazdaságvédelmi akcióterv négyszáz-ötszáz milliárd forintos segítséget jelent a gazdaság szereplőinek.

Diákok tízezrei dolgozhatnak a nyáron

A Pénzügyminisztérium 2019-ben is meghirdeti a Nyári diák­munka programot, amelynek keretében mintegy harmincezer diák kaphat munkalehetőséget – közölte szombaton Varga Mihály az MTI-vel. Tájékoztatása szerint a 3,6 milliárd forintból induló programban az önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények mellett a mezőgazdaság, valamint a turizmus és vendéglátás területén működő vállalkozások is támogatást kaphatnak a 16 és 25 év közötti diákok foglalkoztatására. A tárcavezető kiemelte: a program népszerűségét jelzi, hogy tavaly több mint 29 ezer diák vett részt benne, sokan közülük a kötelező szakmai gyakorlatukat is így teljesítették. A fiatalok munkanélküliségi rátája a 2010-es harminc százalékról mára tíz százalékra csökkent, a további javulást a diákmunka program is érdemben támogatja – tette hozzá. A diákok június 3-ától már regisztrálhatják magukat az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályánál.
(ZD)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom