Gazdaság

Benkő Tibor: Komoly biztonsági követelmények vonatkoznak az önvezető járművekre

A honvédelmi miniszter szerint az önvezető járművekben, beleértve az önvezető harci járműveket, fontos a biztonság, aminek komoly biztonsági követelményei vannak.

 Benkő Tibor szombaton a Debrecen Drive - Minden ami gurul elnevezésű járműipari kiállítás keretében a járműipar jövőjéről és a magyar gazdaságról rendezett konferencián kiemelte, hogy a honvédelmi haderőfejlesztési program a legkorszerűbb, 21. századi járművek, harci járművek beszerzését, alkalmazását is biztosítja a honvédségnek.

A tárcavezető fontos célnak nevezte „a 21. század követelményeinek megfelelő honvédség építését”, a hivatásos katonák mellett külön kiemelve az önkéntes tartalékos szolgálatot. „Már van olyan egyetem az országban, ahol önkéntes tartalékos századot működtetnek” - utalt a fiataloknak a honvédelem iránti elköteleződésére.

Ahhoz, hogy a honvédség megfeleljen a jövőbeli kihívásoknak, kiemelten fontos a kutatás, a fejlesztés, az innováció - mondta a hibrid hadviselést, a kíbervédelmi képességek fokozását megemlítve a kihívások között. Utóbbi kapcsán megjegyezte: a NATO európai főparancsnokának magyar tábornok a kíbertanácsadója.

Benkő Tibor utalt a digitális katonaprogram bevezetésére, s mint mondta: egy digitális katonának több mint 130 különböző felszerelést kell magával vinnie.

A honvédelmi miniszter kitért az oktatás, képzés fontosságára, benne a civileket érintő ösztöndíjprogramra, majd a hazai hadiipari fejlesztésekről megjegyezte, hogy már tízezer Kiskunfélegyházán gyártott kézifegyvert kaptak a magyar katonák, s „a világhírű magyar fegyverekkel” meg fognak jelenni a világpiacon is.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára előadásában hangsúlyozta: Magyarország politikai stabilitása is hozzájárult ahhoz, hogy a BMW új európai autógyárát Debrecenben építi fel.

Az államtitkár beszélt arról, hogy a digitális korszak vívmányai miként jelennek meg a járműipari technológiai fejlesztésekben. Szerinte az önvezető autók bevezetését már senki nem kérdőjelezi meg, s miután ma tíz balesetből kilencet emberi mulasztás okoz, az önvezető autók elterjedésével akár 70-90 százalékkal csökkenhetnek a balesetek.

György László elemezte a fogyasztói igények várható változásait és annak a járműipari hatásait, üdvözölte a külföldi autógyártók magyarországi befektetéseit, főként ha azok magasabb hozzáadott értékű fejlesztéseket is jelentenek.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere elmondta: a városban jelenleg 700 hektáros területen folyik ipari park fejlesztés, abból 500 hektár a leendő BMW autógyárnak is helyet adó észak-nyugati gazdasági övezet.

Az elmúlt években több mint kétmilliárd euró befektetés érkezett Debrecenbe, és hatezer új munkahelyet teremtettek - mondta, hozzátéve: reményei szerint hamarosan a második befektetési hullám, a nagy cégekhez kapcsolódó beszállítói kör is eléri a várost.

A Debrecen Drive járműipari kiállítást első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a hétvégén a helyi Campus Nonprofit kft.

A kétnapos rendezvényen több mint félezer járművet, a személyautók mellett kamionokat, buszokat, versenyautókat, oldtimereket, katonai, rendőrségi járműveket, motorokat és munkagépeket láthatnak az érdeklődők, miközben naponta több alkalommal motoros- és autós kaszkadőrök tartanak bemutatókat.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom