Gazdaság

Gion Gábor: Magyarország digitális téren is példaértékű modellekkel szolgál

Magyarország digitális téren is példaértékű modellekkel szolgál amellett, hogy gazdasági növekedésével az Európai Unió élvonalába tartozik - mondta Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) miniszteri értekezletét követően Párizsban.

Gion Gábor a Pénzügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint kifejtette: az OECD legújabb kutatásai szerint a munkakörök 80-90 százalékában szükség van digitális kompetenciákra. A jövőben az ipari vállalatok mintegy 85 százaléka fogja digitalizálni a folyamatait. A digitalizáció egyre gyorsabb ütemben jelenik meg a gazdaság területein, a mikro-, kis- és középvállalatok, nagyvállalatok, illetve közintézmények egyre nagyobb arányban alkalmaznak modern informatikai és telekommunikációs megoldásokat, új technológiákat - mutatott rá. 

Felhívta a figyelmet, hogy a lehetséges szabályozási és adatvédelmi kérdések már most adottak, ezekre egységes válaszokat kell adni, amelyek megfelelnek a nemzeti elvárásoknak is. Ezzel párhuzamosan a munkaerőpiaci folyamatokra szintén tekintettel kell lenni, hiszen az új technológiák ismerete és használata nélkülözhetetlenné válik a munkavállalók számára - fűzte hozzá.

Jelezte: ennek érdekében indította el a magyar kormány a Digitális Jólét Programot, a Digitális Oktatási Stratégiát és a Digitális Munkaerő Programot.

A pénzügyekért felelős államtitkár kiemelte: a digitális megoldások alkalmazásában élen jár a magyar kormány. Az egyre több digitálisan is elérhető szolgáltatás mellett a feketegazdaság elleni küzdelmet is segítik az online megoldások. Az államkasszának évente több mint százmilliárd forint bevételt biztosítanak a kormány gazdaságfehérítő eszközei, így például az online számla, az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (ekáer) és az online pénztárgép.    

Gion Gábor Párizsban kétoldalú megbeszélést folytatott Lee Ho-Seunggal, a Koreai Köztársaság gazdasági és pénzügyminisztériumának miniszterhelyettesével. Találkozójukról elmondta: a visegrádi országok és Dél-Korea együttműködése dinamikusan fejlődik. A magyar kormány eddig két dél-koreai nagyvállalattal (Hankook Tire, Samsung Electronics) írt alá stratégiai együttműködési megállapodást, emellett számos további cég választja Magyarországot, hozzájárulva a munkahelyteremtéshez és a hazai gazdaság erősödéséhez. 

Az egyeztetésen szó esett a magyar-koreai tudáscsere programról is, amelynek keretében az integrált pénzügyi irányítási információs rendszer hazai modelljét tanulmányozzák - tette hozzá az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink

Az OECD is elismerte hazánk fejlődését

ĀA dinamikus gazdasági bővülés továbbra is stabil alapokon nyugszik, miután a költségvetési hiány jóval a GDP három százaléka alatt maradhat – mondta Gion Gábor államtitkár

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom