Gazdaság

Tovább nőhet az albérletek iránti kereslet

Július végén, a felvételi ponthatárok kihirdetésekor a fokozódó kereslet miatt az egyetemi és főiskolai városokban az árak átmeneti jelleggel még emelkedhetnek

Pár hét múlva a diákok miatt felpörög az egyetemi városok albérletpiaca, ahol jelentősen nőtt a kereslet az idén. A kínálat azonban nem tartott lépést a fokozódó kereslettel.

Tovább nőhet az albérletek iránti kereslet
Az újonnan munkát vállalókkal is versenyeznek a diákok a lakásokért
Fotó: Bodnár Patrícia

Budapesten 160 ezer forint volt a lakások átlagos bérleti díja május közepén, ez hétszázalékos drágulást jelent. Debrecenben 100 ezer forintért kínálták az albérleteket, Szegeden 95, Pécsen pedig 85 ezer forintnál járt a piac – derül ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amelynek készítői azt nézték meg, hogy milyen helyzetből indul a szezon. Az albérletpiac alakulását, ezen belül a bérleti díjakat inkább a kínálat határozza meg, mivel a kereslet évek óta meglehetősen erős. A fővárosban az idén – tavalyhoz képest – 70 százalékkal nőtt a kereslet, vagyis az egy-egy kiadó lakásra jutó érdeklődők száma – mondta az elemzést ismertetve Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Ugyanakkor május közepéig nem került több kiadó lakás a piacra, a kínálat stagnált – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet, hogy Budapesten kívül sem bővült számottevően a kínálat, mert országszerte 14 200 kiadó ingatlan érhető el, ami éves szinten négy százalékos bővülést jelent. Balogh László elmondta, hogy Budapesten belül a legolcsóbb a XXIII. kerület, ahol az átlagos bérleti díj 100 ezer forint. Az olcsóbb városrészek közé tartozik még a XX. és a XXI. kerület, ezekben 120, illetve 128 ezer forint volt az átlag.

A vidéki egyetemvárosok közül Pécsen a kereslet 17 százalékkal, a kínálat pedig 14 százalékkal nőtt, ugyanakkor az átlagos bérleti díj az egy évvel korábbihoz képest 15 százalékkal 85 ezer forintra mérséklődött. Más volt a forgatókönyv Miskolcon: a kereslet több mint hatvan százalékkal nőtt, a kínálat pedig közel a duplájára bővült, a bérleti díj pedig 14 százalékkal 80 ezer forintra ugrott. Győrben az idén húsz százalékkal kevesebb kiadó lakásból lehetett válogatni, miközben a kereslet itt is közel 70 százalékkal emelkedett. Ezek eredőjeként az átlagos bérleti díj egy év alatt tíz százalékkal 110 ezer forintra nőtt.

Kiadó lakások átlagos bérleti díja
Kiadó lakások átlagos bérleti díja
Fotó: Ingatlan.com

Az Ingatlan.com elemzése szerint Debrecenben az átlagos bérleti díj 11 százalékkal 100 ezer forintra, Szegeden pedig visszafogottabban, hat százalékkal 95 ezer forintra emelkedett.

Az elemzés rámutat arra, a diákoknak nemcsak egymással, hanem az adott városban újonnan munkát vállalókkal, valamint az otthonról elköltöző helyi pályakezdő fiatalokkal is versenyezniük kell az albérletpiacon. Az Oktatási Hivatal adatai szerint idén tavalyhoz képest 4000-rel többen, 112 000-en jelentkeztek a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A felvételizők kétharmada első helyen nappali tagozatos képzésre jelentkezett, ráadásul az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre több diák vállal munkát, hogy fedezni tudja költségeit, ideértve a felmerülő bérleti díjakat is. Balogh László hozzátette, a felvételi ponthatárok kihirdetésekor az albérletárak átmeneti jelleggel még tovább emelkedhetnek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom