Gazdaság

Az OECD is elismerte hazánk fejlődését

A dinamikus gazdasági bővülés továbbra is stabil alapokon nyugszik, miután a költségvetési hiány jóval a GDP három százaléka alatt maradhat – mondta Gion Gábor államtitkár

A párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) elemzői Magyarországgal kapcsolatban kiemelték, hogy a gazdasági növekedést hajtó lakossági fogyasztást alátámasztja a reálbérek emelkedése és a foglalkoztatottság bővülése.

Az OECD is elismerte hazánk fejlődését
„Idén 3,9 százalék lehet a növekedés”
Fotó: Kormany.hu

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet értékelése is megerősíti, hogy Magyarország az Európai Unió egyik legdinamikusabban növekvő tagállama – mondta Gion Gábor pénzügypolitikáért felelős államtitkár az MTI-nek az OECD a gazdasági kilátásokat elemző legfrissebb, tegnap megjelent kiadványát értékelve. A dokumentum kiemeli a magyar kormány gazdaságpolitikájának kedvező hatásait: a hatéves bérmegállapodásnak köszönhető dinamikus béremelkedést, illetve a lakástámogatásokat, amelyek jelentősen javítják a belső keresletet –ismertette az államtitkár.

A szervezet 2019-re 3,9 százalékos növekedést jelez előre, amely közelíti a kormány előrejelzését. Magyarország várható növekedése jelentősen meghaladja az OECD-tagállamok és az unió átlagát is – hívta fel a figyelmet Gion Gábor. Rámutatott, hogy bérek jelentős emelkedése, a foglalkoztatás gyors bővülése az erős lakossági bizalommal párosulva megalapozza a fogyasztás folytatódó növekedését. Az elemzés megfogalmazza, hogy a dinamikus gazdasági bővülés továbbra is stabil alapokon nyugszik, miután a költségvetési hiány jóval a GDP három százaléka alatt maradhat. Az államtitkár kiemelte: az OECD kiadványa arra is kitér, hogy tovább csökken a magyar államadósság.

Gion Gábor jelezte: az OECD az erre az évre vonatkozó előrejelzését még az első negyedéves, kiemelkedő szám ismerete nélkül alakította ki. A kiemelkedő, 5,3 százalékos első negyedéves növekedés különösen figyelemreméltó, miután az OECD szerint jelentősen lassul a világgazdaság, és különösen az eurózóna növekedési üteme esik vissza 2018-hoz képest – szögezte le. A dokumentum rámutat, hogy a gazdasági növekedés motorja ezután is a belső kereslet marad, a fogyasztást erősíti a csökkenő munkanélküliség. Ez a szervezet várakozási szerint 2020-ban 3,2 százalék lehet. Kapcsolódó hír, miszerint szükségszerű az uniós átlag feletti gazdasági növekedés hazánkban a 2010 előtti lemaradás miatt, a kormány ezért az exportfinanszírozás új lehetőségeit nyitja meg – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára tegnap az Exim Awards-gálán. Hozzátette: a magyar tőkeexport bővülését, az exportfinanszírozást új pénzügyi termékek, kormányzati ösztönzők is segítik.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom