Gazdaság

Nem csak falvakat érint a falusi csok

Akár több mint százszoros árkülönbség is lehet vidéken a legolcsóbb és legdrágább családi házak négyzetméterárában, a Balaton-felvidék viszi a prímet

A május 13-án kihirdetett kormányrendelet értelmében július 1-jétől elérhető falusi csok bevezetése tovább növelheti a kistelepüléseken kötött ingatlan­piaci tranzakciók arányát. Az érintett településeken jelenleg csaknem 15 ezer ingatlant hirdetnek eladásra.

Nem csak falvakat érint a falusi csok
Azok az ingatlanok a legnépszerűbbek, amelyek nagyvárosok közelében találhatók
Fotó: MH

A héten megjelent 109/2019. (V. 13.) kormányrendelet szerint 2486 település található ma Magyarországon, ahol július 1-jétől igényelhető használt lakás vásárlásához és bővítéséhez a kibővített családi otthonteremtési kedvezmény, vagyis a falusi csok. Tévedés azonban azt hinni, hogy ezek közül mindegyik rosszul megközelíthető zsákfalu: számos kiváló infrastruktúrával, közlekedéssel és jó elhelyezkedéssel rendelkező település, sőt város is található a listán – derült ki az OTP Ingatlanpont gyűjtéséből. Talán meglepő lehet, de a Balaton déli partjának kedvelt városa, Fonyód, az északin pedig Balatonkenese is a rendelkezés hatálya alá tartozik, vagyis ha valaki egy Balaton-parti városba költözne, annak sem kell lemondania a kibővített állami támogatásról.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint azonban nem biztos, hogy a balatoni települések lesznek a legvonzóbbak. Igaz, hogy számos Balaton-parti település szerepel a listán, sőt a TOP 20 legdrágább település közül 14 is itt található, azonban inkább azok a jó közlekedéssel és egyéb infrastruktúrával rendelkező területek lehetnek a legnépszerűbbek, amelyek nagyvárosok közelében helyezkednek el – fogalmazott Valkó Dávid.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a falusi csok segítségével az érintett csaknem 2500 településen lehet használt lakást venni, majd azokat vásárlás után korszerűsíteni vagy bővíteni. Annak érdekében, hogy a falusi csok miatt ne szabaduljanak el az ingatlanárak, a szabályok szerint a támogatások maximum fele mehet vásárlásra, a többit pedig a korszerűsítésre vagy bővítésre kell költeni. Várhatóan a családi- és ikerház-vásárlásoknak, –építéseknek és –korszerűsítésnek adhat lendületet a falusi csok. Mindezek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a népszerű községekben lévő lakóingatlan-állomány minősége jelentősen javuljon.

Az érintett települések ingatlanárai között azonban hatalmas, akár százszoros különbség is megfigyelhető – tette hozzá a szakember. Az Ingatlan.com elemzése szerint a falusi csokban érintett településeken május közepén 14 639 lakóingatlant – családi házat és lakást – kínáltak eladásra a tulajdonosok és ingatlanközvetítők.

Közülük is Balatonakali viszi a prímet, a Balatonfüredtől 15 kilométerre lévő, északi parti településen 17 lakóingatlan vár gazdára, átlagosan 913 ezer forintos négyzetméteráron. A második helyen a Művészetek Völgye című fesztiválhoz köthető Vigántpetend, ahol átlagosan 907 ezer forintos négyzetméteráron kínálnak két eladó házat. A harmadik helyen áll Tihany, ahol négyzetméterenként átlagosan 660 ezer forintot kell adni az ingatlanokért, amelyekből 63-at hirdettek meg idén. A legdrágább falusi csokos települések közé tartozik a Balatonhoz ugyancsak közel eső Szentbékkálla, Dörgicse és Kékkút, utóbbi településeken 483-500 ezer forintra jön ki a négyzetméterár. A legolcsóbb településeken között van a Vas megyei Halastó, ahol nyolcezer forintos négyzetméteráron megvehető az egyetlen eladó ingatlan. Az olcsó települések között van még a Borsod megyei Felsővadász, a Békés megyei Pusztaottlaka, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszainoka, ahol már négyzetméterenként 12-13 ezer forintért is lehet ingatlant vásárolni, és ezeknek a házaknak a teljes vételára is csupán 390 ezer és 1,2 millió forint között mozog.

Kapcsolódó írásaink

Kétharmaddal nőtt a magyar építőipar

ĀA nagyvárosokban az értékesítésre készülő új lakások, a kisebb településeken pediga háztartások saját erős családiház-építései járulnak hozzá az ágazat bővüléséhez

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom