Gazdaság

Kutatóközpont épül a zalaegerszegi járműipari tesztpálya mellett

Várhatóan júliusra elkészül a zalaegerszegi járműipari tesztpálya szomszédságában az a magánberuházásban, 700 millió forintos költséggel épülő kutatóközpont, ahol 135 embernek adnak majd munkát.

Kutatóközpont épül a zalaegerszegi járműipari tesztpálya mellett
Vigh László fideszes országgyűlési képviselő (b), Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester (k) és Doszpoth Attila, a beruházó Z-ONE Park Kft. ügyvezetője (j) a zalaegerszegi járműipari tesztpályához kapcsolódóan épülő Smartfield kutatóközpont sajtóbejárásán 2019. május 17-én
Fotó: MTI/Varga György

A pénteki sajtóbejáráson Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: ez az első olyan magánerős beruházás, amely a tesztpályának köszönhetően indult, ráadásul magasan kvalifikált dolgozókra tart igényt. A Smartfield Kutatóközpont 135 munkahelyének többségére kutatókat, mérnököket, technológusokat várnak.

A beruházás annak bizonyítéka, hogy az önvezető és elektromos autókkal folytatott vizsgálatokra szánt járműipari tesztpálya hatással van Zalaegerszeg gazdaságfejlesztésére, a kutatás-fejlesztési tevékenység erősödésére - mondta a polgármester.

Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz), a tesztpálya miniszteri biztosa ismertette, hogy a 265 hektáros pálya mellett közvetlenül 10 hektáros területen épül a jelenleg két épületrészből álló központ. A telek szomszédságában még 65 hektárnyi fejlesztési terület van, de már most jelentős a bel- és a külföldi érdeklődés. A kutatóközpontra az egyetemek részéről is igény mutatkozik, több országból is érkeztek megkeresések.

A zalaegerszegi járműipari tesztpályához kapcsolódóan épülő Smartfield kutatóközpont 2019. május 17-én
A zalaegerszegi járműipari tesztpályához kapcsolódóan épülő Smartfield kutatóközpont 2019. május 17-én
Fotó: MTI/Varga György

Doszpoth Attila, a beruházó Z-ONE Park Kft. ügyvezetője kifejtette: a mintegy 700 millió forintos beruházással megvalósuló kutatóközpontot a piaci igény hozta létre, a tesztpályán ugyanis nem tud mindenki egyszerre tevékenykedni. A Smartfield Kutatóközpontot az autonóm közlekedéssel kapcsolatos zalaegerszegi kutatások fő helyszíneként képzelik el.

A 2000 négyzetméteres, két szárnyból álló, csonka piramist formáló háromszintes épületben irodákat, laboratóriumokat, illetve műhelyeket alakítanak ki, majd adnak bérbe, de az eddigi megkeresésesek alapján már most kevésnek tűnik a hely - jelezte az ügyvezető.

A vártnál is jobban erősödött a gazdaság a városban

Balaicz Zoltán sajtótájékoztatón közölte, hogy az előzetesen várthoz képest jobban erősödött a helyi gazdaság Zalaegerszegen, az adóbevételek ugyanis magasabbak voltak tavaly a vártnál.

A polgármester az előző napi közgyűlésen tárgyalt témákról beszámolva elmondta: elfogadták a 2018-as évről szóló zárszámadást, amelynek főösszege 34,875 milliárd forint lett.

A vártnál is nagyobb mértékben erősödött a helyi gazdaság, amit az mutat, hogy a helyi iparűzési, az építmény-, a gépjármű-, az idegenforgalmi és a kommunális adó összességében mintegy 200 millió forinttal haladta meg a tervezettet. A helyi iparűzési adó például az előzetesen számolt 3,95 milliárd forint helyett 4,128 milliárd forint volt.

Zalaegerszeg az ország legbiztonságosabb megyeszékhelye

A rendőrségi beszámolók alapján a város közgyűlése Zalaegerszeg közbiztonsági helyzetéről is tárgyalt, erről szólva a polgármester úgy fogalmazott, a zalai az ország legbiztonságosabb megyeszékhelye. A 60 ezres városban tavaly mindössze hét lakásbetörés és három autólopás vagy -feltörés fordult elő, magas ugyanakkor az ittas járművezetés miatt indult eljárások száma. Sok gondot okoz, hogy a kerékpárosok nem ismerik a szabályokat és az, hogy az elmúlt 20 év alatt több mint duplájára nőtt a járművek száma a városi utakon.

Balaicz Zoltán kitért arra: a gazdasági fellendülésnek és a családtámogatási lehetőségek bővülésének is köszönhető, hogy nagyon lassú ütemben, de évek óta emelkedett a legfiatalabb korosztály létszáma a zalai megyeszékhelyen. Míg 2014-ben 1828 gyerek számított a 3 évesnél fiatalabb korosztályba, addig a múlt évre 1924-re emelkedett a legkisebb gyerekek száma Zalaegerszegen.

Kapcsolódó írásaink