Gazdaság

Ingadozó zöldségárak a nagybanin

A tavalyihoz képest jelentősen kevesebbért lehet hozzájutni itthoni termesztésű almafajtához

Újdonságként jelent meg a Spanyolországban termett őszi- és kajszibarack a Budapesti Nagybani Piac kínálatában – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) legfrissebb piaci körképéből. Az elemzés kitér arra is, hogy a belföldi szamóca heti átlagára tovább csökkent, kilogrammonként 1150 forintra.

Ingadozó zöldségárak a nagybanin
Spanyolországból érkezett az őszi- és a kajszibarack a piacra
Fotó: MH

A 18. héten a hazai gömbparadicsom mérettől függően kilónként 430–463, a fürtös paradicsom 585–645 forintos leggyakoribb termelői áron került a felhozatalba – olvasható az AKI zöldségpiaci jelentésében. A gömbparadicsom ára 18-20, a fürtösé pedig 13-18 százalékkal maradt el a tavalyi 18. heti ártól.

A belpiaci újburgonya leggyakoribb ára az egy évvel korábbihoz viszonyítva 43 százalékkal 400 forint/kilogrammra csökkent a 18. héten.

A tavalyi termesztésű, Franciaországból importált burgonyát kilogrammonként 220 forintért kínálták, ami öt százalékkal meghaladta az egy héttel korábbit, és több mint kétszerese volt a tavalyi 18. hetinek. Idén a fehér spárga kilogrammonként 850, a zöld 950 forintért került a választékba, a tavalyi azonos heti egységesen 1100 forintos áruknál 23, illetve 14 százalékkal nyomottabb áron. Az egy évvel korábbival összehasonlítva jelentősen alacsonyabb a hazai termesztésű almafajták termelői ára: az Idaredet 180, a Jonagoldot 188, a Goldent 195 forintért értékesítették.

A belföldi szamóca heti átlagára tovább csökkent, 1150 forint/kilogrammra.

A 18. héten újdonságként jelent meg a Spanyolországban termett őszi- és kajszibarack a Budapesti Nagybani Piac kínálatában, a tavalyi 18. hetivel egyező 1000, illetve 1800 forint/kilogrammos áron. A belföldi gumós zeller ára átlagosan 34 százalékkal (291 forint/kilogramm) haladta meg 2019. 1–18. hetében az egy évvel korábbit.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom