Gazdaság

Fontos cél az ösztönzés

Új, piacvezérelt pályázati konstrukciók váltak elérhetővé hazánkban

Négy nagy program keretében számos felhívás jelent meg idén az egyéni kutatók, kutatócsoportok és kutatási intézmények ösztönzésére. Az új egyéni és intézményi kiválósági programokat Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal innová­ciós és általános elnökhelyettese ismertette. Szabó István elmondta: a koráb­biakhoz képest jelentős változást hozott, hogy az ügyeket jól elhatárolható módon finanszírozzák.

Fontos cél az ösztönzés
Az ügyeket jól elhatárolható módon finanszírozzák – mondja Szabó István
Fotó: MH


Az innovációs pályázatok esetében elsősorban piacvezérelt innovációkat támogatnak, az egyetemi innovációs ökoszisztéma ösztönzésére kiírt pályázat pedig azt célozza, hogy a felsőoktatási intézmények hatékonyabban tudják kiszolgálni a piaci szereplők által megfogalmazott igényeket. Hangsúlyozta: az új innovációs rendszer egyik kulcskoncepciója, hogy a felsőoktatási intézmények, illetve az akadémiai intézmények jelentős mértékben legyenek képesek hozzájárulni a hazai kis- és középvállalkozások versenyképességének növeléséhez.

Az elnökhelyettes lapunknak elmondta: az egyetemeknek alapvetően három fő feladatuk van, az oktatás, a kutatás és az úgynevezett harmadik missziós tevékenységek. Utóbbi azt jelenti, hogy az intézményekre mind gazdasági, mind kulturális és akár pályaorientációs vonatkozásban is fontos szerep hárul, ezeknek a harmadik missziós tevékenységeknek az ellátásához pedig az intézményi kiválóságot támogató programok is segítenek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom