Gazdaság

A termelői integráció fontos a fejlődéshez

Zöldség-gyümölcs ágazat

Teret kell adni a legújabb technológiáknak a magyar zöldség-gyümölcs ágazatban, mert ezek nélkül nem tud sikeres lenni – mondta tegnap Nagy István agrárminiszter a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet nyílt napján.

Hozzátette, a magyar zöldség- és gyümölcságazat fordulóponthoz érkezett, a jövőt a megújulás jelenti. A 20. századi technológiával nem lesz eredményes az ágazat a 21. században – húzta alá. Hozzátette, ehhez három dolog szükséges: a megfelelő árualap, a feldolgozottsági szint és a megfelelő piac. Az ágazat fejlődéséhez elengedhetetlen a termelői integráció. Az összefogásban, közösségi fellépésben teremthetők meg leghatékonyabban a piacra jutás feltételei, és a zöldség-gyümölcsfogyasztás növekedése – mondta a tárcavezető. Pozitív adatnak nevezte, hogy tavaly 68 zöldség-gyümölcsszerveződés működött itthon, melyek termőterülete meghaladta a 33 ezer hektárt, így a teljes zöldég-gyümölcsforgalom 22 százaléka termelői szerveződésen keresztül bonyolódott le. A miniszter szerint hatvan százalék fölé kell emelni ezt az arányt, akkor ki lehet jelenteni, hogy a termelés biztonságban van.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom