Gazdaság

Személyiségükkel is környezettudatosságra ösztönöznek az energiakövetek

A diákokat életszerű példákkal is tanítani kell, fontos számukra az élményszerűség – A klímaváltozás ügye egyre több fiatalt mozgat meg

A szakmai felkészültség és a közérthetőség mellett az energiakövetek személyiségének is legalább ugyanilyen hangsúlyos szerephez kell jutnia – hangzott el a 2019-es energiakövetek kinevezésén. A hivatalos eredményhirdetésre ünnepélyes díjátadó keretében került sor, a három diák rövid ízelítőt is nyújtott abból, milyen órákra számíthatnak a diákok a következő tanév során.

Személyiségükkel is környezettudatosságra ösztönöznek az energiakövetek
Zsíros László zsűritag segítségével Máthé Marcell mutatja be lendkerekes kísérletét, amellyel az elektromosság termelését, tárolását szemlélteti. Putti Krisztián az asztalon lévő napelem-szimulátorral mutat be hasonlót, Csiszár Barnabás úgyszintén szemléletes bemutatóra készül, ő a túlfogyasztásra és a mérgező hulladékokra irányítja a figyelmet
Fotó: Bodnár Patrícia

A korábbi évek sikerére tekintettel idén is meghirdette pályázatát a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára. A MEKH társadalmi felelősségvállalási programjának részeként 2017-ben hirdette meg először energiakövetek pályázatát Dorkota Lajos, a hivatal elnökének fővédnökségével – mondta tegnap Scherer Zsolt sajtófőnök, a 2019-es Energiakövetek Díj átadásán.

A hivatal társadalmi felelősségvállalási programjának célja a felső tagozatos és középiskolás diákok tudatos energiafogyasztással kapcsolatos ismereteinek bővítése, egyben a fiatal tanárszemélyiségek támogatása.

Scherer Zsolt rámutatott, korszerű tudással, kísérletek, ismeretterjesztés útján lehet kézzelfoghatóvá tenni az energiahatékonyságot. Elmondta azt is, hogy az energiakövetek program tavaly elnyerte a CSR Hungary 2018 díjat Junior kategóriában. Ilyen elismerésben azok a szervezetek részesülnek, amelyek kiemelkedő és felelősség­teljes kezdeményezéseikkel pozitív hatással vannak a társadalomra és környezetükre.

A program részeként a jelenlévők rövid filmösszeállítást láthattak a tavalyi energiakövetek, Fehér Anna, Kovács Réka és Duba Gergely tanóráiból – a megkérdezett diákok reakcióiból pedig kitűnt, nem csupán egy-egy érdekes előadást hallottak, hanem valóban sikerült az energiatudatosság témakörét közel hozni, testközelivé tenni számukra. A 2018-as év követei egyébként az ország 25 városának 31 iskolájában tartottak rendhagyó tanórákat.

Scherer Zsolt a korábbi követek munkájának megköszönése után elmondta, az idei pályázók feladata – egy 45 perces óravázlat tervezete és egy bemutatkozó videó – most is azonos volt, mindez azonban kiegészült azzal, hogy a tanórából egy kivonatot is kért a hivatal, ami azt hivatott bemutatni, miért fontos ez a leendő energiakövetek számára.

Grabner Péter, a MEKH energetikáért felelős elnökhelyettese azt mondta, „a hivatal jogszabályok, bonyolult számítások és képletek alapján végzi tevékenységét, a diákokat azonban – fiai példáján is látva – nemcsak száraz tankönyvekkel, hanem életszerű példákkal is tanítani kell, fontos számukra az élményszerűség”.

A klímaváltozás ügye egyre több fiatalt mozgat meg. Ahhoz, hogy a felháborodás mellett vagy a félelem helyett tenni is tudjanak valamit, szükséges, hogy megismerjék saját életmódjuk következményeit, szükséges, hogy a zárd el, kapcsold le, húzd ki típusú üzenetek mellett felismerjék, mi mindent tehetnek még. Az energiakövetek olyan mindennapi szuperhősök, akik felkészültségükkel és személyes példájukkal magukkal tudják ragadni a tanulókat, a fogyasztói tudatosságra nevelésre soha nem volt még ekkora szükség – nyilatkozta Czippán Katalin környezeti nevelési- és kommunikációs szakember, zsűritag.

Harmadik zsűritagként a társadalmi felelősségvállalási program mellé álló Zsíros László Róbert tudományos ismeretterjesztő vlogger, a Szertár Projekt alapítója azt mondta, a szakmaiság és a közérthetőség mellett alulértékelt szempont, éppen ezért lenne fontos a karizma, a személyiség, hiszen az energiaköveteknek viselkedésükkel, megnyilvánulásaikkal is hatással kell len­niük a hallgatóságukra. Hozzátette, a demo day-en meghallgatott 11 legjobb pályázatból választották ki azt a hármat, akiknél a személyiség, a szakmaiság és a közérthetőség leginkább együtt van.

Scherer Zsolt zárszóként azt mondta, a valódi munka csak ezután kezdődik. Az energiakövetség négyszázezer forintos díjjal jár együtt, a demonstrációs eszközöket a tanórákhoz a hivatal biztosítja, az órákról pedig felvétel is készül. Az országjáró körút megkezdése előtt a leendő tanárszemélyiségek többnapos előadói tréningen vesznek részt, hiszen egy-egy egész osztály előtt szerepelve az ismeretek átadására csak negyvenöt percük van.

Hatékonyság a fizikus szemével

Máthé Marcell
Máthé Marcell
Forrás: MH

Máthé Marcell az ELTE fizika mesterszak 2. féléves hallgatója szerint nem elég megtermelni, tárolni is kell az energiát, ezért óratervével a tárolás módszereinek megismertetését tűzte ki célul, és persze azt, hogy a diákokban érdeklődést ébresszen a természettudományok iránt. Lapunk kérdésére elmondta, a reál tantárgyak szeretetét szüleitől látta, ők meséltek neki a tudományról, ő maga pedig már négy-öt éves korában elhatározta, fizikus szeretne lenni. Felső tagozatos és középiskolás évei alatt nem voltak olyan tanárai, akik pozitív példát mutattak volna a számára, őt vonzotta azonban a szertár világa és a kutatófizika. Szerinte a tudományt közelebb kellene hozni az emberekhez, mert amíg sokan nincsenek tisztában a legalapvetőbb fogalmakkal és az energia előállításával, addig a hatékonyságot is nehéz számukra megtanítani. A díjátadón lendkerekes kísérletével mutatott rá arra, mekkora szerepe, jelentősége van az energiatárolásnak.

Mérnök, mentor, oktató

Putti Krisztián
Putti Krisztián
Forrás: MH

Putti Krisztián a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar energetikai mérnök szakának elsőéves mesterszakos hallgatója, egyben az Energetikai Szakkollégium tagja, tavaly pedig elnöke is. Lapunk kérdésére elmondta, energiakövetnek lenni számára oktatási lehetőséget és a fiatalokkal való kapcsolatot jelenti. Középiskolában is szeretett korrepetálni, nagyjából tizedikes korában határozta el végleg, hogy természettudományi pályára lép, érdeklődését pedig mi sem mutatja jobban, mint hogy otthon, a családi ebédek során is fel-feldob valamilyen tudományos témát, amiről szívesen beszél. Valódi elhivatottságát tükrözi még, hogy a BME által szervezett nyári Gyermekegyetemen felső tagozatosok koordinátora és mentora volt a nyári szünetben. Előadásaiban az elektromos energia és annak előállíthatósága kap majd teret, a díjátadón a napenergia nem kellően kiaknázott lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Egyéni felelősség, túlfogyasztás

Csiszár Barnabás
Csiszár Barnabás
Forrás: MH

Csiszár Barnabás, az ELTE TTK földtudományok szakának elsőéves hallgatója nyertes óravázlatában a túlfogyasztás okozta klímaváltozásra hívta fel a figyelmet. Barnabás maga is energiatudatos életet él, például nem használ papírzacskót, komposztálja a szerves hulladékot. Kiskorában, a szüleitől hallott először a klímaváltozás veszélyeiről, és már akkor megfogalmazódott benne, szeretne tenni azért, hogy a következő generációknak is jövőt biztosítson. Kollégiumi szobatársa tájékozatlansága – aki szerint a majdan felmerülő akut problémát a tudósoknak kell megoldaniuk – döbbentette rá, mekkora az egyén felelőssége, mennyi tennivalónk van a jövő érdekében. Röviden, ám annál szemléletesebben mutatta be, hogy egy műanyag palack sokára bomlik le, ám ha – helytelenül – elégetik, a maradványai visszakerülnek a talajba, oda, ahol az emberi fogyasztásra szánt növényeket termeljük, és ahonnét a részecsketörmelékek bejuthatnak az emberi szervezetbe.

Összeállításunk a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal támogatásával készült

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom