Gazdaság

Tállai: Rendre a hiánycél alatt

A polgári kormány fegyelmezett költségvetési politikájának köszönhetően csaknem egy évtized után ki tudtunk kerülni a 2004-ben megindult a túlzottdeficit-eljárás alól

A hiány nemcsak rendre a háromszázalékos uniós kritérium, hanem némileg a tervezett hiánycél alatt is alakul. A versenyképesség növelését célzó intézkedések egyszerre támogatják az ország fejlettségi szintjének emelkedését és az emberek élethelyzetének további javulását.

Tállai: Rendre a hiánycél alatt
„Stabil alapokon az államháztartás”
Fotó: Hegedüs Róbert

Magyarországon 2010 előtt uniós viszonylatban nemegyszer volt a legmagasabb vagy az egyik legmagasabb a hiány, az eladósodásra épülő gazdaságpolitika eredményeként pedig az államadósság mértéke is folyamatosan nőtt – írta parlamenti válaszában Tállai András miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkár Gyöngyösi Márton (Jobbik) országgyűlési képviselő „Tervezik-e teljesíteni az Európai Bizottság (EB) által meghatározott hiánycélokat?” kérdésére. Az államtitkár felhívta a figyelmet: nem véletlen, hogy már az Európai Unióba történő belépésünk évében, 2004-ben megindult hazánk ellen a túlzottdeficit-eljárás, amely alól – a polgári kormány fegyelmezett költségvetési politikájának köszönhetően – majdnem egy évtized után végre ki tudtunk kerülni.

Kiemelte, hogy azóta a hiány nemcsak rendre a háromszázalékos uniós kritérium, hanem némileg a tervezett hiánycél alatt is alakul. Mint azt Tállai írta, a 2010-es év nyolcvan százalék feletti adósságrátáját az elmúlt csaknem egy évtizedben évről évre folyamatosan csökkentettük, a múlt évre vonatkozó 70,8 százalék pedig azon túl, hogy az ötödik legjelentősebb mértékű adósságcsökkentést jelenti a tagállamok között 2010-hez képest, az Európai Unió által elvárt éves csökkenési ütem mintegy háromszorosa.

Hangsúlyozta, hogy az tagállami hiánycélokat az egyes kormányok határozzák meg, nem pedig az EU. Az EB csak arra nézve élhet ajánlásokkal, hogy az általa számolt, úgynevezett strukturális egyenleg elérése érdekében milyen intézkedéseket tartanak célszerűnek. Hazánkban középtávon a hiány fokozatos csökkentése valósul meg, míg az adósságmutató a kormányzati ciklus végére akár hatvan százalék alá eshet vissza – emelte ki, hozzátéve: Az államháztartás helyzete stabil alapokon nyugszik. A versenyképesség növelését célzó intézkedések egyszerre támogatják az ország fejlettségi szintjének emelkedését és az emberek élethelyzetének további javulását. Hangsúlyozta, hogy a kormány szándéka ezáltal nem kevesebb, mint hogy 2030-ra Magyarország tartozzon az Európai Unió öt legjobb országa közé, ahol a legjobb élni, lakni, dolgozni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom