Gazdaság

Optimistán, de fél szemmel Amerikán

A lehetséges védővámok kihathatnak a hazai autógyárakra

Az első negyedévben a beruházási és a fogyasztási többlet hatott kedvezően a gazdasági növekedésre.

Holnap teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal a magyar gazdaság idei első negyedéves teljesítményét, az eddig megjelent ipari, építőipari, fogyasztási és külkereskedelmi adatok alapján arra lehet számítani, hogy öt százalék lehetett a bruttó hazai termék (GDP) éves növekedési üteme az év első három hónapjában a tavalyihoz képest – közölte Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. A növekedést a felhasználási oldalon főként a beruházási többlet és a lakossági fogyasztás további bővülése segítette elő. A termelési oldalon pedig az iparba belépő újabb kapacitások, az építőipari fellendülés és a szolgáltatások iránti erős kereslet húzta fel a GDP-t – tette hozzá.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a nemzetközi, elsősorban az európai gazdaság is hozzájárult a magyar eredményhez. A nemzetközi környezet ugyanis a vártnál kedvezőbben alakult. Az eurózóna az első negyedévben – az előző negyedévhez képest – 0,4 százalékos növekedést ért el, az Európai Unióba tartozó országok pedig 0,5 százalékosat. Éves szinten az eurózóna GDP-je 1,2 százalékkal, az EU-s GDP pedig 1,5 százalékkal nőtt.

A szakértő szerint azonban fontos kockázatot jelent, hogy május elején újra felerősödtek a nemzetközi kereskedelmi háború miatti félelmek, amit alátámaszt az is, hogy múlt pénteken az Egyesült Államok vezetése kétszázmilliárd dollárnyi kínai importra az eddigi tíz- helyett huszonötszázalékos védővámot vetett ki. Ha az Egyesült Államok az európai termékekre vonatkozó jelenlegi vámok szigorításáról dönt, az várhatóan az európai autóiparnak jelentene problémát, és ez kedvezőtlenül befolyásolhatja a magyarországi autógyárak teljesítményét, ezen keresztül a magyar ipar és gazdaság helyzetét.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom