Gazdaság

Kétharmaddal nőtt a magyar építőipar

A nagyvárosokban az értékesítésre készülő új lakások, a kisebb településeken pediga háztartások saját erős családiház-építései járulnak hozzá az ágazat bővüléséhez

Az építőipari termelés márciusban 67,6 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel korábbit a januári 24 és a februári 46,8 százalékos növekedés után. Az elemzők arra számítanak, hogy az ágazat növelte a szerepét a gazdasági növekedésben és a súlyát az egész nemzetgazdaságon belül.

Kétharmaddal nőtt a magyar építőipar
Idén sok társasházfejlesztés jut el az átadási fázisba
Fotó: Katona László

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap kiadott jelentése szerint az építőipari termelés márciusban 67,6 százalékkal növekedett az egy évvel korábbihoz képest. Az első negyedévben 48,2 százalékkal nőtt éves összevetésben. Az épületek építése márciusban 62,3, az első negyedévben 42,3 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 78,8 százalékkal, illetve a negyedévben 61,5 százalékkal emelkedett. A márciusi növekedésre és az első negyedéves kiugró emelkedésre is számítani lehetett, januárban ugyanis csaknem 24, februárban pedig 47 százalékos volt az építőipari bővülés, emellett a korábbi rendelésállományok alapján is várható volt a kimagasló teljesítmény – derült ki az Ingatlan.com lapunknak küldött közleményéből.

Balogh László, a cég vezető gazdasági szakértője kifejtette, hogy idén sok társasházfejlesztés jut el az átadási fázisba, ami kínálatbővülést eredményezett. Adataik szerint országszerte az év első négy hónapjában 4417 új lakást és családi házat hirdettek eladásra, ami 26 százalékkal haladja meg a tavalyi kínálatot. A megyei jogú városokban 48, a kisebb városokban 46 százalékkal nőtt az új lakóingatlanok kínálata, a községekben pedig száz százalékkal bővült, miközben Budapesten mindössze egyszázalékos volt a növekedés ezen a téren. A legnagyobb városokban elsősorban az értékesítésre készülő lakások építése járul hozzá az építőipari bővüléshez. A kisebb településeken pedig a háztartások saját erős családiház-építései húzzák az ágazatot.

A szakértő hozzátette: a kisebb településeken újabb lendületet adhat ezeknek a saját erős építkezéseknek az állami lakástámogatási rendszer új eleme, a júliustól elérhető falusi csok. Az országos piacról pedig elmondható, hogy lakásépítésekre továbbra is van igény a keresleti oldalon, a munkaerő- és a kapacitáshiány viszont visszafoghatja a kínálatot. Összességében azonban idén az építőiparban és a lakásépítéseknél is komoly növekedésre van kilátás. A pénzügyi elemzők optimistán várják a ma megjelenő első negyedéves GDP-adatközlést, arra számítanak, hogy az ágazat növelte a szerepét a gazdasági növekedésben és a súlyát az egész nemzetgazdaságon belül. Horváth András, a Takarékbank elemzője is úgy vélte, hogy az építőipar a tavalyi robusztus teljesítménye után 2019-ben is érdemben hozzájárul majd a növekedéshez, és ebből következően a súlya is tovább nőhet a nemzetgazdasági ágazatok közt. Az eddigi dinamikus évkezdet alapján, figyelembe véve a pálya egész éves lefutását, Horváth András idén harminc százalékot meghaladó növekedésre számít az ágazatban. Idén többek közt az újlakás-átadási hullám fogja húzni az építőipart, legalább 25 ezer lakás átadására számít a szektor. Emellett a budapesti irodapiacon 700 ezer négyzetméter van megvalósítási fázisban, ami szintén érdemi átadási hullámot fog eredményezni a következő egy-két évben.

Jól teljesített a bányászat is, élen a régióban a bővülés

A visegrádi országokkal (V4) és Romániával összevetve 2014 óta Magyarországon bővült a legnagyobb ütemben, harminc százalékkal az ipar teljesítménye – mondta tegnap György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az Ipar Napjai 2019 című, négynapos nemzetközi kiállítás megnyitóján. A KSH legfrissebb ipari termelési adataiból kiderült, hogy a termelés márciusban nyolc százalékkal, az első negyedévben 6,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az iparon belül a feldolgozóipar termelése 7,8 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 68 százalékkal emelkedett márciusban. (ZD)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom