Gazdaság

Kormányzati támogatással épült munkásszálló Zalaegerszegen és Szentgotthárdon

A kormány célja, hogy az alacsony, 3 százalék körüli munkanélküliségi ráta megtartása mellett segítse a vállalakozásokat a megfelelő munkaerő megtalálásában – jelentette ki Varga Mihály az új zalaegerszegi munkásszálló átadó ünnepségén, hétfőn.

Kormányzati támogatással épült munkásszálló Zalaegerszegen és Szentgotthárdon
A 180 férőhelyes zalaegerszegi munkáshotel az avatás napján, 2019. május 13-án
Fotó: MTI/Varga György

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország számottevő munkaerő-tartalékkal rendelkezik, ezért a szakképzés fejlesztése, a bérek folyamatos emelése és a mobilitást elősegítő kormányzati intézkedések révén támogatni kell a munkavállalók hatékony elhelyezkedését.

A tárcavezető kifejtette: a magyar gazdaság a foglalkoztatás területén is egyre jobban teljesít, ezt mutatja az is, hogy a rendszerváltás óta nem dolgoztak olyan sokan Magyarországon az év ezen időszakában, mint most. 2010 óta 820 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ebből közel 700 ezren a versenyszférában helyezkedtek el. Emellett több mint hat éve töretlen a reálkeresetek emelkedése, 2018-ban 8,3 százalékkal voltak magasabbak a bérek az egy évvel korábbinál – ismertette a miniszter.

 Varga: A munkaerő-mobilitást segítik a munkásszállók

A tárcavezető hozzátette, hogy a munkaerő-mobilitást átmenetileg segítő lehetőség a munkásszállók építése, hiszen egyszerre segít azoknak, akik munkahelyet keresnek, illetve azoknak, akiknek munkaerőre van szükségük. Varga Mihály rámutatott: a munkásszállók építése átmeneti megoldás. Nem az a cél, hogy az ország egyes részei elnéptelenedjenek, hanem az, hogy azok a vállalkozások, amelyeknek munkaerőre van szükségük, hozzájuthassanak ehhez. 
A munkásszállók építése mellett a munkaerő mobilitását segítő támogatások is hatékonyan működnek, a munkaadók által lakhatási támogatásban részesített dolgozók száma meghaladja a 10 ezret, a számukra kifizetett támogatás pedig a 6 milliárd forintot - emelte ki a miniszter.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b3), Vigh László fideszes országgyűlési képviselő (b) és Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester (b5) a munkáshotel avatásán
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b3), Vigh László fideszes országgyűlési képviselő (b) és Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester (b5) a munkáshotel avatásán
Fotó: MTI/Varga György

Varga Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy az erősödő munkaerő-kereslet miatt az elkövetkezendő időszak kiemelt feladata a munkaerő-tartalék aktivizálása, a közfoglalkoztatottak és munkanélküliek képzése, a kisgyerekes nők, illetve a nyugdíjasok munkába állásának könnyítése lesz. A miniszter kiemelte: a foglalkoztatás erősítését támogató intézkedések keretében a kormány támogatni kívánja a regionális különbségek csökkentését a munkaerő-mobilitás növelése érdekében. Ennek része a munkásszállások építését támogató program, amelynek 2017-es meghirdetése óta eddig 13 önkormányzat 1600 férőhely kialakításához összesen közel 3,5 milliárd forint támogatásban részesült.

A miniszter elmondta, hogy a most átadott összesen 600 millió forint összértékű zalaegerszegi beruházást 360 millió forinttal támogatta a kormány hozzátéve, hogy a mai nap folyamán egy szentgotthárdi munkásszállás átadására is sor kerül, amely több mint 200 fő befogadására lesz alkalmas, tudatta a pénzügyi tárca közleményében.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy a kormány programjára elsőként jelentkezve, 360 millió forint állami támogatással 600 millió forintból készült el az egykori munkásszálló, majd kollégium munkáshotellé alakítása. A 180 férőhelyes, korszerű színvonalú épületet szinte teljes egészében a Flex dolgozói veszik hamarosan igénybe.

A városban 2015-től mintegy 4 ezer új munkahely jött létre, a regisztrált állástalanok aránya csupán 3 százalék. Jelentős beruházások zajlanak, köztük a járműipari tesztpálya, az M76-os gyorsforgalmi út építése, de hamarosan egymilliárd forintos felsőoktatási fejlesztés indul és 600 millió forintból duális szakképző központ építése is kezdődik - említette a polgármester.

Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz) egyebek mellett arról beszélt: a kormány gazdaságpolitikájának sikere teszi lehetővé azt, hogy jusson újabb fejlesztésekre. Zalaegerszeg esetében a 45 milliárd forintos költséggel épülő tesztpályát és a hozzá „okosútként” kapcsolódó M76-os beruházását említette.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom