Gazdaság

Töretlenül emelkednek a szálláshelyek bevételei

Márciusban a húsvéthatás határozta meg az idegenforgalmi statisztikát, az eltöltött éjszakák száma csökkent, mivel az ünnep tavaly márciusra, idén áprilisra esett

A turizmus a hosszú hétvégék nélkül is jól teljesített márciusban, a szálláshelyek bevételei emelkednek, a Széchenyi-pihenőkártyás (Szép-kártya) költések pedig megugrottak az első negyedévben.

Töretlenül emelkednek a szálláshelyek bevételei
Kevesebb volt a külföldi, viszont a Szép-kártyás forgalom növekedett
Fotó: MH

A húsvét és a tavaszi szünet hatása az áprilisi forgalomban jelenik majd meg, de a magyar turizmus hosszú hétvégék nélkül is jól teljesített márciusban – reagált a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a márciusi idegenforgalmi adatokra tegnap. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint a külföldi vendégek 4,1 százalékkal, a belföldi vendégek 4,7 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a belföldi szálláshelyeken, mint egy éve, ám a szezonális és naptárhatással számolva a külföldi vendégforgalom 1,7 százalékkal, a belföldi vendégforgalom 3,7 százalékkal bővült – adta hírül a távirati iroda. Tegnap kiadott közleményében az MTÜ üdvözölte, hogy a szálláshelyek bevételei töretlenül emelkednek, a Szép-kártyás költések pedig megugrottak az első negyedévben.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 4,1 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 4,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A szezonális és naptárhatás figyelembevételével a külföldi vendégforgalom 1,7, a belföldi vendégforgalom 3,7 százalékkal nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek márciusi bevételei a vendéglátás bevételeinek 20,3 és a szállásdíjbevételek 0,5 százalékos növekedése folytán 3,2 százalékkal meghaladták a tavaly márciusiakat, és 34,874 milliárd forintot értek el. A vendégek száma összesen 2,2 százalékkal, a vendégéjszakák száma 4,4 százalékkal maradt el a tavaly márciusitól. A 856 ezer külföldi és belföldi vendég együttesen 1,963 millió vendégéjszakát töltött el a szálláshelyeken. Márciusban a kereskedelmi szálláshelyekre érkező külföldi vendégek száma 2,8 százalékkal csökkent, alapvetően amiatt, hogy a húsvét tavaly márciusra, idén viszont áprilisra esett. A szálláshelyekre érkező 405 ezer külföldi vendég 998 ezer vendégéjszakát töltött el. Márciusban Szép-kártyával a kártyatulajdonosok 13 százalékkal többet, összességében 1,552 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Digitalizációs újítás a magyarországi turizmusban

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) célja a turizmus fejlesztése, továbbá, hogy gyorsabban hozzá lehessen jutni a forgalmi adatokhoz – közölte Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója tegnap az M1 csatornán. Guller Zoltán azt mondta, a turizmus jelenleg a magyar hazai össztermék tizenegy százalékát adja. A rendszerrel ezt tizenhat százalékra szeretnék emelni. Az online NTAK segítségével lehet majd látni például, hogy egyes országokból hány turista érkezik Magyarországra, melyek a leglátogatottabb helyek, és hol tapasztalható csökkenés - ismertette.  A rendszer a szállodák és a panziók tulajdonosainak is ad visszajelzést. (VG)

Nagyobb a Velencei-tó szerepe a jelenleginél

A következő évtized turizmusfejlesztésének nyertese lehet a Velencei-tó a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint, aki a térséget egy kihasználatlan aranybányához hasonlította tegnap Kápolnásnyéken, a II. Velencei-tavi turisztikai évadnyitón. Gulyás Gergely a Velencei-tó turisztikai jelentőségét sokkal nagyobbnak nevezte a jelenleginél, és példaként említette, hogy míg a Balaton a belföldi turizmus kulcshelyszínévé vált, a Velencei-tó turisztikai szerepe nem akkora, mint amekkorát turisztikai vonzereje indokolna. A távirati iroda beszámolója szerint elmondta: a fejlesztési programokban a térségnek kellő súllyal kell szerepelnie. (PGI)

Kapcsolódó írásaink