Gazdaság

Juttatásként is megjelenik a távmunka a multiknál

A foglalkoztatási forma iránt növekszik a bizalom, és fejlett szoftveres megoldásokérhetőek el az otthonról végzett munka mérésére, ellenőrzésére és szervezésére

Előrejelzések szerint tíz éven belül minden harmadik munkavállaló a munkahelyétől távol fog dolgozni. Egy friss tanulmányból az is kiderül, hogy a távmunkában dolgozók hatékonyabban végzik munkájukat, mint irodában dolgozó társaik.

Juttatásként is megjelenik a távmunka a multiknál
A következő két évben megduplázódik a távmunkában dolgozók száma
Fotó: Katona László

Az ötszáz fő megkérdezésével végzett kutatás szerint az otthonról dolgozók 23 százaléka nem végez személyes feladatokat és nem intéz magánjellegű ügyeket munkaidőben, 64 százalékuk néha, 13 százalékuk pedig rendszeresen beiktat ilyet – írta a Piacesprofit.hu. Ez azonban a munkaadók elégedettségét nem befolyásolja. A The Paradise Project tanulmánya szerint míg a távmunkában dolgozók ötven százaléka minősítette átlagon felülinek a teljesítményét, addig a munkáltatók hatvan százaléka vélekedett így távmunkában dolgozó alkalmazottairól, vagyis a főnökök sokkal elégedettebbek alkalmazottaik teljesítményével, mint ők maguk. Más szóval mindegy, hogy az alkalmazott mennyi ideig sétáltatja a kutyáját munkaidőben, amíg a rábízott feladatot időben megcsinálja, addig a főnök elégedett lesz a teljesítményével. Ezt a Stanford Egyetem két éven át tartó kutatása is alátámasztja, miszerint a távmunkában dolgozók 13 százalékkal hatékonyabban végzik a munkájukat, mint az irodából dolgozó társaik. Ráadásul kevesebb szabadnapot vesznek ki, és nagyobb valószínűséggel dolgozzák végig a teljes munkaidejüket, mint a többi kolléga. Ahhoz azonban, hogy egy csapat át tudjon állni távmunkára, számtalan feltételnek teljesülnie kell. A legfontosabb a hatékony kommunikációt és a munkavégzés átláthatóságát biztosító eszközök megléte, de nagy szükség van a főnök bizalmára is. Bíznia kell a munkatársaiban és abban, hogy elvégzik a rájuk bízott feladatot akkor is, ha nem ülnek az irodában.

Emellett szükséges a rendszeres kapcsolattartás és a célok világos kijelölése. A heti gyakoriságú videókonferenciázás pedig nemcsak a transzparenciát segíti, hanem csökkentheti a távmunkában dolgozók elszigeteltségérzetét is.

„A következő két évben várhatóan megduplázódik, vagy megtriplázódik a távmunkások száma” – mondta lapunknak Juhász Csongor, a naponta közel 14 ezer dolgozót közvetítő és így közvetetten foglalkoztató Prohuman csoport ügyvezető igazgatója. „Magyarországon jelenleg az európai uniós átlag fele, hozzávetőlegesen 2,5 százalék a munkájukat folyamatosan távolról végzők aránya. Mindemellett azt látjuk, hogy köszönhetően az ak­tuális munkaerő-piaci helyzetnek és a technológia által kínált innovatív munkavégzési lehetőségeknek, folyamatosan bővül a távmunkások száma. Tapasztalataink szerint a munkavállalók szeretik és keresik a távmunka lehetőségeket, legalább alkalmi jelleggel. Tipikus példa, amikor egy programozó nem szívesen ül be egy vállalat irodájába, de távmunkában készséggel dolgozik az adott cégnek. Talán ezért sem véletlen, hogy kezdetben a távolról jól kontrollálható vagy projekt alapon szervezett, főként IT munkakörök esetében volt népszerű a távmunka. Ma már azonban egyre több területen általános jelenség, hogy a vállalatok biztosítják ezt a lehetőséget dolgozóiknak.

A foglalkoztatási forma iránti növekvő bizalom mellett ennek oka az is, hogy fejlett szoftveres megoldások érhetők el az otthonról végzett munka mérésére, ellenőrzésére és szervezésére is. Mindez tekinthető egyfajta válasznak is a munkaadók részéről a munkavállalók igényeire, amely eleinte inkább kényszerként jelentkezett, mára azonban – az úttörő cégek példáján tanulva – egyre többen belátják, hogy munkaerő megtartó jellege mellett számos gazdasági, társadalmi előnye is van a távmunkának. Ilyen gazdasági előny például a kevesebb munkaállomás kiépítéséből és kisebb iroda fenntartásából keletkező megtakarítás, vagy a munkahelyre bejárás okozta környezetterhelés elmaradásából eredő társadalmi haszon.

A részleges távmunka emellett már juttatásként is megjelenik a multinacionális vállalatoknál, egészen változatos munkakörökben, heti néhány napos „home office” formájában. A vállalati kultúra fejlett foka alapvetően fontos a sikeres távmunkához, míg a munkavállaló oldaláról igényli a magánélet és a munka egyensúlyban tartásának képességét.

Kapcsolódó írásaink