Gazdaság

Hazánk továbbra is jó befektetési célpont

Magyarország fontosnak tartja, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tovább növelje hitelezési tevékenységét az európai régióban és Magyarországon, illetve a nemzetközi pénzügyi intézmény AAA-minősítésének megőrzése is kiemelt érdeke hazánknak – hangsúlyozta Gion Gábor pénzügyi államtitkár a pénzintézet éves közgyűlésén Szarajevóban. Az államtitkár kétoldalú megbeszélést folytatott többek között Chen Yulu-val, a kínai jegybank elnök-helyettesével, valamint Jürgen Rigterink és Fernando Pons EBRD alelnökökkel is.

Hazánk továbbra is jó befektetési célpont
Gion Gábor: Fontosnak tartjuk, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank tovább növelje hitelezési tevékenységét az európai régióban és Magyarországon
Fotó: Deloitte

A magyar tevékenység EBRD-n belüli részarányának növelése a bank érdekeit is szolgálja, tekintettel a magyarországi befektetések alacsony kockázatosságára is – emelte ki Gion Gábor. Hozzátette: a közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított londoni pénzintézet Magyarországon elsősorban a pénzügyi szektor stabilitásának megerősítését, a közlekedési infrastruktúra hatékonyságjavítását és az energiaellátás fejlesztését támogatta eddig mintegy 3,1 milliárd euró értékben, közel kétszáz fejlesztést segítve - áll a Pénzügyminisztérium szerdán délután kiadott közleményében.

Az EBRD tavaly 9,6 milliárd euró értékben folyósított új befektetéseket a működési területét alkotó 38 gazdaságnak, és az idei évre – fennállása óta először – 10 milliárd eurót meghaladó folyósításokat tervez – hangsúlyozta Gion Gábor. A tanácskozáson a 2021-2025 közötti stratégiai irányokról is egyeztettek a tagállamok képviselői. Hazánk szorgalmazza az EBRD aktivitásának növelését a jelenlegi hitelfelvevő országokban,  köztük Magyarországon. Az EBRD tevékenységének esetleges földrajzi kiterjesztésére csak ezt követően, fokozatos és megfontolt lépésekkel kerülhet sor - tette hozzá az államtitkár.

A szaktárca közlése szerint a tagállamokat képviselő kormányzók a közgyűlésen elfogadták a bank éves pénzügyi és tevékenységi beszámolóját is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom