Gazdaság

Egyre többet keresnek a fizikai dolgozók

A munkaerő megtartása érdekében a munkáltatók nagyobb szerepet szánnak a kiegészítő bérelemeknek, mint például a különböző bónuszoknak, jutalmaknak és pótlékoknak

Ma már szinte minden hazai régióban ezer forint feletti átlagos órabérre számíthatnak a kétkezi munkások. A fizikai munkások órabérének átlag feletti emelkedésében komoly szerepet játszik a minimálbér nyolcszázalékos emelkedése is.

Egyre többet keresnek a fizikai dolgozók
Tovább élesedett a verseny az elérhető és jól képzett szakmunkásokért
Fotó: Ficsor Márton

Az idei első negyedévben 1115 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére – derült ki a Trenkwalder elemzéséből. Ez több mint 16 százalékos növekedést jelent a 2018 hasonló időszakában tapasztalt 959 forinthoz képest.

A szakmunkások a Közép-Dunántúlon és Közép-Magyarországon immár átlagosan 1250-1300 forint körüli átlagos órabérrel számolhatnak. Kivételt a dél-dunántúli és az észak-alföldi régió jelent, ahol a betanított munkát végzők körében az átlag a 900-1000 forint közötti sávban mozog. A fizikai órabérek átlag feletti emelkedésében komoly szerepet játszik a minimálbér nyolcszázalékos emelkedése, illetve az a tény, hogy soha nem látott mértékű a betöltetlen álláshelyek száma, így tovább élesedett a vállalatoknak az elérhető munkaerőért folytatott versenye – írta a tanulmányban Hamrák Viktor, a Trenkwalder munkaerő-kölcsönzési üz­letágvezetője.

Egyelőre nem látható komolyabb változás a trendekben, ami azt jelzi előre, hogy az év hátralévő részé­ben is dinamikus bérnövekedésre számíthatunk – tette hozzá. A BDO Magyarország eközben több mint hatvan nemzetközi cég hazai leányvállalatánál dolgozó csaknem ötszáz középvezetőnek a béradatait vizsgálta meg.

Az 500-800 ezer forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében a béremelkedés mértéke 2018 első negyedévéhez képest átlagosan 5,2 százalék volt. Tavaly ilyenkor 4,5 százalékos bérnövekedést tapasztalhattunk ebben a körben, ami azt jelenti, hogy középvezetői szinten is felgyorsult a bérek emelkedése – mutatott rá a közleményben Hajnal Péter, a BDO Magyarország könyvelési, bérszámfejtési és outsourcing üzletágának partnere. Ha azonban a tavalyihoz képest gyorsuló inflációt is figyelembe vesszük, a reálbéremelkedés nem haladja meg a tavalyi két százalék körüli szintet – jelezte, hozzátéve: nem véletlen, hogy ebben a körben továbbra is magas, négy százalék körüli fluktuációt mérünk. Egy munkahelyváltáskor ugyanis ez a munkavállalói réteg a tapasztalatok szerint akár 20-30 százalékos béremelést is el tud érni.

A BDO a felmérés során vizsgálta a középvezetők bérszerkezetének változását is. Kiderült, hogy a munkaerő megtartása érdekében a munkáltatók a korábbinál nagyobb szerepet szánnak a kiegészítő bérelemeknek (bónusz, jutalom, bérpótlékok), amelyeknek az alapbérhez viszonyított aránya a középvezetők javadalmazásában az egy évvel korábbi 16-ről 22 százalékra emelkedett. Mindez annak is köszönhető, hogy sok munkáltató a cafeteriaelemek adózásának jelentős idei szigorítása ellenére igyekezett fenntartani a cafeteriajuttatások korábbi mértékét.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom