Gazdaság

Hatvankilencedik hónapja töretlen a kereskedelmi forgalom bővülése

Hatvankilencedik hónapja töretlenül növekszik a kereskedelmi forgalom volumene Magyarországon, ez egyedülálló a térségben - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett kiskereskedelmi adataira reagálva.

Márciusban 4,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbihoz mérve, a naptárhatástól megtisztítva - főként a húsvéthatás miatt - 5,9 százalékos volt a növekedés. Az első negyedévben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 6,5 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakáét.

Az ITM államtitkára kifejtette, hogy az élelmiszertermékek fogyasztása nem nő jelentős mértékben, a gyógyszerek eladása csökkent az előző év márciusához képest, miközben a nem élelmiszer jellegű termékek, az üzemanyag, a tartós fogyasztási cikkek fogyasztása nagy ütemben bővült.

Mindez azt mutatja, hogy a válság miatt a 2010 előtt elhalasztott fogyasztást a lakosság 2015-től kezdi behozni. 

György László kitért arra, hogy a világgazdaság a gazdaságfejlesztés új korszakába lépett, ez a webshopok forgalmának növekedésében is tükröződik. Rámutatott arra, hogy miközben a webshopok forgalma havi átlagban 20-25 százalékkal szokott emelkedni, márciusban 35 százalékos volt az emelkedés. 

A lakásépítések növekedésével kapcsolatban az államtitkár kiemelte, hogy az idén 22-24 ezer lakás épül Magyarországon.

Az életminőség szempontjából fontos, hogy legyenek termelő beruházások, tavaly 25 százalék felett volt a beruházási ráta Magyarországon. A termelőkapacitások jelentik az alapját a fogyasztásnak, a lakásépítések növekedése pedig azt mutatja, hogy a megkeresett pénzt erre is költik a családok - tette hozzá.

Elemzők: a kiskereskedelmi adatok biztatóak az első negyedéves GDP-adat előtt

A kiskereskedelmi forgalom növekedésének a húsvéthatásnak betudható márciusi lassulása ellenére az első negyedév mutatója élénkülést jelez a tavaly év utolsó negyedéhez mérve, ami biztató előjel a jövő szerdán megjelenő GDP-statisztika előtt - így kommentálták a KSH legfrissebb adatait a piaci elemzők. 

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte: a kiskereskedelemi forgalom márciusi növekedése markánsan lelassult  a februárihoz képest és jelentősen elmaradt a várakozásoktól. Az első negyedévben azonban meglepően jól, nagyjából a tavalyi utolsó negyedévnek megfelelően teljesített a szektor, amivel a GDP növekedésében betöltött szerepe nem változott. Ez mindenképpen kedvező előjel a jövő heti GDP adatközlés előtt.

Varga Zsombor, az Erste Bank junior makrogazdasági elemzője  szerint is a január-márciusi adatok azt támasztják alá, hogy a belső fogyasztás továbbra is a GDP bővülésének hajtóereje maradhat. A stabil belső kereslet azonban magával vonhatja a maginfláció további emelkedését, ami már érzékelhető gyorsulást hozott a legutóbbi inflációs statisztikákban.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint a forgalom márciusi lassulását teljes egészében az indokolta, hogy a húsvét tavaly márciusra, idén pedig áprilisra esett. A húsvét-hatás miatt áprilisban várható élénkülés.

Kapcsolódó írásaink